37. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği

37. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği

Dünyada uluslararası düzeyde kutlanan ilk ve tek Çocuk Bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu uluslararası çocuk şenliği düzenlemektedir. Dünyadaki pek çok ülkeden 8-14 yaşları arasındaki çocuklar Türkiye’ye gelmektedir.

Bu zamana kadar gerçekleştirilen şenliklere yüze yakın ülke 20 binden fazla çocukla katılım göstermiştir. Şenliğe katılan ülkelerden gelen çocuklar ülkelerinin halk oyunları ve şarkılarından oluşan kültürlerini tanıtırlar. Şenlik çocuklar arasındaki kardeşlik, sevgi, dostluk bağlarını geliştirerek barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmektedir.

Bu sene düzenlenen şenliğe katılan ülkeler
Afganistan
Azerbaycan
Bangladeş
Belarus
Bulgaristan
Çin
Filistin
Finlandiya
Gürcistan
Irak
Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti
Karadağ
Kazakistan
Kırgızistan
Kolombiya
Kosova
Litvanya
Macaristan
Makedonya
Maldivler
Moğolistan
Moldova
Pakistan
Romanya
Rusya
Sri Lanka
Şili
Tayland
Tunus
Türkiye
Ukrayna
Vietnam
Yakutistan

TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ilk olarak 23 Nisan 1979 yılında 5 ülkenin katılımıyla başlatıldı.

Şenlik Haftası, Şenlik Yürüyüşü ile açılır. Yürüyüşte konuk gruplar, giydikleri milli kıyafetleriyle şehrin en büyük caddesinde, kendi müziklerini çalıp dans eder. Daha sonraki günlerde, konuk ülkeler büyük parklarda açık hava gösterileri sunarak, Türk halkıyla kaynaşır. Şenlik haftası; bu bayramı Türk çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk’ün, başkent Ankara’daki Anıtkabrini bütün dünya çocuklarının ziyareti ile devam eder. Bu ziyaretler; Türkiye Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve TRT Genel Müdürü’nün kabulü ile son bulur.

22 Nisan günü, galanın provaları için şenliğe katılan bütün çocuklar bir araya gelir. Büyük gün 23 Nisan’da ise TRT 23 Nisan Çocuk Şenliği Galası gerçekleştirilir. Yaklaşık 4 saat süren ve canlı olarak yayınlanan galada, bütün ülkeler, millî kıyafetleriyle hazırladıkları, ortalama 3 dakikalık milli gösterilerini, kendi müzikleri eşliğinde Türk izleyicisine sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir