AB Komisyonu Facebook Şirketine Cezayı Bastı

AB Komisyonu Facebook Şirketine Cezayı Bastı

Facebook, WhatsApp uygulamasını 2014 yılında yaklaşık 22 milyar dolara satın almasından sonra AB Birleşme Yönetmeliği kapsamında araştırma yapan komisyona kişisel verileri toplamayacağı, iki şirket arasında paylaşmayacağı ve kullanıcı hesaplarını birleştirmeyeceği yönünde taahhütlerde bulunmasına rağmen kullanıcıların telefon numaraları, profil adları gibi çeşitli verilerini Facebook’la paylaşmaya başlamıştı. Facebook kullanıcılarının hesapları ile WhatsApp kullanıcılarının hesapları arasında otomatik eşleştirme kurmayacağını bildirmişti.

Komisyon devralma hakkında yanıltıcı bilgiler sunduğu için Facebook’a 110 milyon avro para cezası kesti. Facebook, iki ayrı ihlali gerçekleştirdi.

Rekabet politikasından sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager şunları söyledi: “Bu karar, şirketlere, doğru bilgi verme yükümlülüğü de dahil olmak üzere AB birleşme kurallarının tüm yönlerine uyması gerektiğinin açık bir mesajıdır. Bu orantılı ve caydırıcı ceza ile komisyon, gerçekleri tam ve doğru olarak öğrenmek için birleşmelerin rekabet üzerindeki etkileri hakkında karar alabilmelidir” dedi.

Birleşme Yönetmeliğine göre, AB Komisyonu, kasıtlı veya ihmal edilen bilgileri yanlış veya yanıltıcı olarak Komisyon’a sunan şirketlere toplam cirosunun yüzde 1’ine kadar para cezası verebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir