80 Yaşındaki Bir Kişi 20 Yaşındaki Bir Kişiye Göre 3 Kat Aydınlatmaya İhtiyaç Duyuyor

80 Yaşındaki Bir Kişi 20 Yaşındaki Bir Kişiye Göre 3 Kat Aydınlatmaya İhtiyaç Duyuyor

İnsanlar yaşlandıkça gözün aydınlatma ihtiyacı daha da çok artıyor. Yaşlıların konakladığı alanlardaki aydınlatmalar doğru yapılırsa onları çeşitli ev kazalarından korur.

23.Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Uluslararası Konferansı’nda sunduğu Yaşlılar İçin Aydınlatma başlıklı bildirimiyle en iyi sunum ödülünü kazanan Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Cılasun Kunduracı, yaşlılar için hayati önem taşıyan doğru aydınlatma konusunda bilgiler verdi.

Kunduracı şunları ifade etti; “80 yaşındaki ortalama bir gözün, 20 yaşındaki sağlıklı bir göze oranla yaklaşık 3 katı aydınlık düzeyine ihtiyaç duyar. Bu nedenle 80 yaşındaki bir göz için standartlardaki aydınlık düzeyleri fazla loş olarak algılanabilir. Aydınlık düzeyine ek olarak yaşlı gözlerde kontrast daha az algılanır, göz adaptasyonu ve renk ayırımı zorlaşır. Özellikle de mavi ve maviye yakın renklere olan hassasiyet azalır. Yaşlılarda yoğun görünen göz rahatsızlığı kataraktlı gözler ise kısa dalga boylarındaki yani mavi ışıkları görmede zorluk yaşarken, bu gözler sarı ve turuncuları daha baskın olarak görür. Bu gibi durumlar dikkate alınarak, yaşlıların konakladığı alanlardaki aydınlatma gereksinimlerinin ne olduğu ve ne gibi önlemler alınması gerektiği bilinmeli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir