8 Mayıs Cezayirlilerin Soykırım Günü

8 Mayıs Cezayirlilerin Soykırım Günü

8 Mayıs 1945 tarihinde Setif şehrinde 2. dünya savaşının bitişini, Cezayir bayraklarıyla kutlayan 45 bin genç yaşlı çocuk gibi savunmasız kişileri Fransız ordusu makinalı tüfeklerle bir günde katletti. Çok sayıda Cezayirli işkence ve kötü muamelere maruz kaldı.

Cezayirlilere göre, Fransa’nın 132 yıl süren işgali boyunca 1 milyondan fazla Cezayirli, ülkelerinin bağımsızlığı ilan edilene kadar sistematik bir şekilde katledildi.

1945 yılında meydana gelen ve 1968 yılına kadar süren Soykırım için, Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika; Fransa Cezayir’de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da soykırım uygulamıştır. Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini hep bekleyecektir, dedi.

5 Temmuz 1962 yılında yapılan referandumda 6 milyon kişi bağımsızlıktan yana, sömürüye uğrayan 16 bin kişi ise bağımsızlığa karşı oy kullanarak Cezayir bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlığını ilan eden Cezayir günümüzde önemli bir doğal gaz üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülkenin güney batısında demir, güney ucunda ise uranyum ve çinko yatakları bulunur.

Cezayir, bakla üretiminde dünya’da birinci, incirde beşinci, hurmada altıncı, kayısıda dokuzuncu ve bademde dünya onuncusu durumundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir