Türkiye Cumhuriyeti Profesörü Oktay Sinanoğlu Kimdir

Türkiye Cumhuriyeti Profesörü Oktay Sinanoğlu Kimdir

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, 25 Şubat 1935 yılında İtalya’nın Bari kentinde doğdu. Babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu o dönem İtalya’da Türkiye Başkonsolosluğunda görev yapıyordu. Türk kimyager, moleküler biyofizikçi ve biyokimyagerdir. Sinanoğlu 19 Nisan 2015 yılında hayatını kaybetti.

Ankara’da 1953 yılında Türkiye Eğitim Derneği’nin (TED) Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. Ardından, TED tarafından ABD’ye “Burslu Kimya Mühendisliği” eğitimi için gönderildi. 26 yaşında “Dünyanın en genç profesörü” unvanını aldı. Ömrünü milli kültür ve bilime adadı. Kimya alanındaki eserlerinin yanı sıra Türkçe’nin korunması için de önemli çalışmalar yaptı.

Dili ayrı öğretelim, dersi Türkçe yapalım, diyordu. Bu bağlamda kolejlere de karşıydı, hatta ODTÜ’de, İngilizce dildeki eğitime de karşı çıkıyordu. Zaman kendisini haklı çıkarttı, tavsiyeleri dikkate alınmayınca Türkiye’de eğitim sistemi sürekli geri gitti.

Harvard ve Yale üniversitelerinde 1961 yılında genç yaşta dersler verdi. Yeni buluşlarını, verdiği dersler ve yayınlarıyla dünyaya tanıttı.

28 yaşında profesör olan Sinanoğlu, Türkiye’de de kuramsal kimyanın gelişmesinde öncülük etti.

Sinanoğlu, ulusal ve uluslararası birçok unvana layık görülürken kuantum fiziği ve kimyası, moleküler biyoloji ve matematik alanlarında yüzlerce teorem geliştirerek, dünya bilim literatürüne önemli katkılar sağladı.

Oktay Sinanoğlu, çok sayıda konferansa katılarak ve kitaplar yazarak Türkçe dilde eğitim yapılması gerektiğini yabancı dillerde yapılan eğitimlerde öğrencilerin hiçbirşey öğrenemeyeceğini ve bu nedenle eğitim eksikliği olduğunun altını çizerken, yabancı dilin sadece ders olarak o dili öğrenmek için verilmesi gerektiğini vurguluyordu.

Oktay Sinanoğlu’nun bazı ifadeleri:
Dünyada neler olduğunu anlarsak Türkiye’de neler olduğunu veya olacağını daha iyi anlarız. En tehlikeli sömürgecilik, köleleşme zihinlerin ve gönüllerin sömürgeleşmesi köleleşmesidir. Birinci vazifemiz gönlümüzü ve zihnimizi kölelikten kurtarmaktır. Bunun için kendi dilimiz, Türkçe ile eğitim şarttır.

Türkiye’nin savunması Türkçenin savunması ile başlar. Bir millet tarihten nasıl silinir? Türkiye’nin bugün ne sanayisi, tarımı, teknolojisi, ne de araştırma bilimi kalmıştır. Filistin, Havai, Haiti’ye bakın neler olmuştur.

Dünyada hazırlık sınıfı denen bir olay yoktur. Hazırlık sınıfı yabancı bir ülkeye gelen yabancı öğrenciye verilir. Türkiye’de Türk genci kendi vatanında yabancı öğrenci durumuna getirilmiştir.

Yazdığı bazı kitapları:
Ne Yapmalı?
Çökmeden
İlerisi için
2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
Açıklamalı Fizik, Kimya, Matematik Ana Terimleri Sözlüğü
Adam
Büyük Uyanış
Batı’nın Batışı ve Dünyada Yeni Ufuklar
Bye Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası
Göçmen Hamamı
Hedef Türkiye
Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin
Türkçe Giderse Türkiye Gider
Türkiye Nereden Nereye
Ters Lale
Yeni Bilim Ufukları 1
Yeni Bilim Ufukları 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması
Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir