Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye Bağlı Özerk Bir Devlet Olması Fikrine Karşı Rumlar Tutuştu

Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'ye Bağlı Özerk Bir Devlet Olması Fikrine Karşı Rumlar Tutuştu

Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye Bağlı Özerk Bir Devlet Olması Fikrine Karşı Rumlar Tutuştu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın gündeme getirdiği “Ya uluslararası tanıma ya da Türkiye’ye bağlı bir özerklik” açıklamaları Rum tarafını tutuşturdu. Rumlar bu durumu BM’ye şikayet etti.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu New York’ta bir düşünce kuruluşunda, Türkiye ile Monaco modeli birleşme ve Rumlar adına doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz sondajları yapan gemilerin gerekirse vurulabileceği sözleri adayı tek başına kendinin zanneden Rumları tutuşturdu.

KKTC Dışişleri Bakanı uluslararası toplumla daha iyi diyalog içinse özerk cumhuriyet seçeneğini düşünebilecekleri yönetim biçiminde, Fransa-Monaco ve İngiltere-Cebelitarık gibi modellerin örnek alınabileceğini söyledi.

Dünya’daki ikinci küçük bağımsız devlet olan Monaco’nun kara sınırları Fransa ile çevrilidir.

Cebelitarık’ın statüsü, İspanya ile İngiltere arasında hala tartışılmaktadır. Kendi isteğiyle İngiliz sömürgesi olarak kalmak isteyen 6 km² yüzölçümü, 35 bin nüfusuyla ülke olarak bayrağı ve marşı olan Cebelitarık, 1967 ve 2006 yıllarında yapılan referandumlarda, Birleşik Krallık yönetiminde kalma yönünde karar aldı.

Kuzey Irak ve Katalanlar özerk bir yapıya sahipti ve yasadışı referandum yaparak bağımsızlık ilan etmeye çalışıyor ama Kuzey Kıbrıs özerk bir yapı olarak Türkiye’ye bağlanırsa ilerleyen zamanda yasal bir referandumla bağımsızlığını ilan edebilir ve buna sürekli herşeye muhalefet eden Rumların karışabilecek tek bir söz hakkı olamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir