Voleybol Hakkında Bilgi Voleybol Kaç Kaç Biter?

Voleybol Hakkında Bilgi Voleybol Kaç Kaç Biter

Voleybol ilk kez Amerika’da oynandı. Voleybol’un ortaya çıkış amacı gençlerin spor yapması için sporculara daha az fiziksel temas sağlayan spor oyunu olmasıdır. Bu sporu Amerikalı beden eğitimi öğretmeni William G. Morgan Basketbol, Beyzbol, Tenis ve Hentbol oyunlarındaki bazı özellikleri biraraya getirerek MINTONETTE adıyla ilk kez ortaya çıkardı. Daha sonra adı değiştirilerek İngilizceye uyumlu hale getirilmiştir. Voleybol spor salonlarında, plajda veya çimde oynanabilir.

1947 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Uluslararası Kongrede, Uluslararası Voleybol Federasyonu kurulmuştur. Bu Federasyona ilk üye olan ülkeler; Amerika, Brezilya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Macaristan, Mısır, Portekiz, Polonya, Uruguay ve Yugoslavya oldu. Merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan FIVB’ye günümüzde 160’tan fazla ülke üyedir.

Voleybol sporu ilk kez 1919 yılında Türkiye’de oynandı.

Türkiye’de voleybol bir okul sporu olarak ortaya çıktı. İlk voleybol takımı 1927 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından kuruldu. 1936 yılında voleybol federasyonunun kurulmasıyla bu spora olan ilgi arttı ve takımlar çoğaldı.

1948 ve 1949 yıllarında Türkiye Voleybol Şampiyonası düzenlendi.

1953 yılında Türkiye Voleybol Milli takımı ilk resmi maçını Yugoslavya ile oynadı.

1971 yılında deplasmanlı voleybol ligi kuruldu. Ligde en fazla şampiyonluğu Eczacıbaşı takımı kazandı.

Altışar kişilik iki takımla oynanan voleybolda amaç, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın oyun alanına düşmesini sağlamak ve rakibin bunu yapmasını engellemektir. Top rakip alana gönderilirken topa en az 1 kez vurulması gerekir. Bir sporcu topa en fazla üç kez değebilir ancak blok temasıyla bu hak 4’e çıkar.

Top oyuna servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin üzerinden rakip alana gönderir, topun oyun alanına değmesi, dışarıya gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam eder.

Voleybol Kaç Kaç Biter?
Bir takım en az 2 sayı farkla 25 sayıda olduğu zaman seti kazanmış olur. 24-25 olduğu durumlarda set 2 sayı fark oluşana kadar devam eder.

3 set alan takım maçı kazanmış olur. Setlerde 2-2’lik durum eşitliğinde 5. Set oynanır. Beşinci Set 2 sayı farkı kuralıyla birlikte 15 sayı üzerinden oynanır.

Hakem oyuncuların birine sarı kart gösterirse oyuncunun bulunduğu takım 1 sayı ceza alır eğer servis onlarda ise servis haklarını kaybeder ve servis diğer takıma geçer hakem kırmızı kart verirse kırmızı kart gören sporcu oynadığı set için oyundan çıkar ve oyuncuları saat yönünde bir pozisyona dönerler.

Bir takım 3 şekilde sayı elde edebilir. Rakip sahanın zeminine top temas ettiği zaman, rakip takımın bir hatası sonucu(oyun kurallarına aykırı bir davranış yapılması), rakip takım herhangi bir ihtar(uyarı) aldığında.

Voleybol sahası 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğindedir. Saha tam ortadan iki direk arasına gerilmiş bir ağ ile bölünmüştür. Erkekler için ağın yüksekliği 2,43 metre, bayanlar için 2,24 metredir.

Her iki yarı alanın sağ taraflarında 3 metre genişliğinde bir servis atma koridoru bulunur. Deri kaplı olan voleybol topunun çapı 16,5 santimetre civarında, ağırlığı ise 196-280 gr arasındadır. Sahayı çevreleyen çizgiler 5 santimetre kalınlığındadır. Sahanın ortasında bulunan ağın alt kenarının yerden yüksekliği 1 metre, genişliği 9,5 metredir. Ağ yan çizgilerden en az 50 santimetre dışta bulunan direklere bağlanır. Ağın oyun sahası dışındaki kısmına 1 metresi ağa bağlı, 80 santimetresi ağın üstünde olmak üzere iki renkli bir anten bağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir