1 Mayıs Bahar Bayramı Hakkında Bilgi

1 Mayıs Bahar Bayramı Hakkında Bilgi

1 Mayıs Bahar Bayramı Hakkında Bilgi

27 Mayıs 1935 yılında saat 15.00’te TBMM genel kurulu Fikret Sılay başkanlığında toplanarak Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun düzenlemesini onaylayarak bayramlar ve tatil sürelerini belirledi.

Genel tatil günleri şunlardır:
Ulusal bayram sadece Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günüdür. Türkiye içi ve dışında devlet adına sadece o gün tören yapılacaktır. Bu bayram 28 Ekim öğleden sonra başlayacak 29 ve 30 Ekim günleri devam edecektir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs Bahar Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
Ramazan Bayramı (3 gün)
Kurban Bayramı (4 gün)
1 Ocak Yılbaşı

Resmi daireler Cumartesi 13.00’ten sonra Pazartesi günü sabahına kadar 35 saat kapalıdır, alışveriş dükkan ve mağazalar bu hükümlerden muaftır.

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında mülki amirlik yapan milletvekili Hacim Muhittin, Ramazan ve Kurban Bayramlarına verilen tatil süresinin çok olduğunu ve her iki bayramın birer veya 2’şer gün tatil olması yönündeki teklifi, hayır sesleriyle reddedilmiştir.

Hakkı Tarık Us “Kanunda 1 Mayıs Bahar Bayramı olarak gösterilmiş bunun sebebi nedir?”diye sormuş ona cevaben Şükrü Kaya, “Memleketimiz çiftçi memleketidir. Alışık oldukları tatil günlerini çok görmeyelim. O gün bahar geldiği için bu ad verilmiştir” ifadelerini kullanmıştır.

Kılıç Hakkı “Tatillerde hükümet daireleri kapalı kalacak mı?” sorusuna Berç Keresteciyan Türker şöyle cevap verdi: “Eski kitaplar 6 gün çalışmayı, bir gün dinlenmeyi yazıyor. Bu dini bir mesele değil, sağlıkla ilgilidir. Bütün uluslar kendilerine göre bir tatil günü kabul etmiştir. Medeni ulusların hepsinde tatil günü Pazardır. Biz de medeniyiz ve tatil günümüzün Pazar olması gerekir.”

1 Mayıs, 12 Eylül 1980 darbesine kadar Bahar Bayramı adıyla resmi tatil günü olarak kutlandı.

2009 yılında 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmiştir.

Komünist partiler tarafından kurulan ve 1889 yılında toplanan Second International’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günü “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir