Türkiye’nin Havası En Kirli Suyu Kirli Atık ve Gürültü Kirliliği Olan Şehirleri

Türkiye'nin Havası En Kirli Suyu Kirli Atık ve Gürültü Kirliliği Olan Şehirleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’nin 32 şehrinde su kirliliği, 27 şehrinde hava kirliliği, 19 şehrinde atık, 2 şehrinde ise gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu.

Suyu kirli olan şehirler:
İstanbul
Tekirdağ
Bursa
Edirne
Manisa
Çanakkale
Balıkesir
Kırklareli
Kütahya
Aydın
Muğla
Bartın
Çankırı
Sinop
Samsun
Amasya
Yozgat
Kırşehir
Nevşehir
Aksaray
Niğde
Trabzon
Rize
Artvin
Bayburt
Erzincan
Tunceli
Bingöl
Malatya
Şanlıurfa
Van
Hakkari

Atık kirliliği olan şehirler:
Sakarya
İzmir
Yalova
Bilecik
Bolu
Düzce
Erzurum
Kayseri
Uşak
Afyonkarahisar
Burdur
Karaman
Ordu
Giresun
Gümüşhane
Tokat
Elazığ
Muş
Ağrı

Hava kirliliği Olan Şehirler:
Ankara
Gaziantep
Kocaeli
Kilis
Antalya
Diyarbakır
Konya
Denizli
Isparta
Mersin
Kırıkkale
Zonguldak
Karabük
Çorum
Hatay
Osmaniye
Kahramanmaraş
Adıyaman
Ardahan
Kars
Iğdır
Bitlis
Siirt
Şırnak
Batman
Mardin
Kastamonu

Gürültü kirliliği
Adana
Eskişehir

Türkiyede çoğu yerleşim alanında atık depolama alanı yoktur veya yetersizdir. Geri dönüşüm tesisleri oldukça yetersizdir. Atıkların önemli kirletici olduğu illerden Sakarya, İzmir, Uşak’ta sanayi atıkları, Bilecik ve Burdur’da mermer ocakları, Düzce, Bolu ve Afyon’da kanatlı hayvan atıkları problem teşkil etmektedir. Kocaeli, İstanbul ve İzmir’deki tehlikeli atık tesisleri yetersiz kalmaktadır.

Toprak kirliliğinin ana nedeni 38 ilde vahşi çöp depolaması, 12 ilde sanayi atıklarıdır.

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Hatay ve Bilecik sanayi nedeniyle hava kirliliği yaşamaktadır. Karabük ve Düzce diğer sanayi kolları ana kirleticidir. Sakarya, Aydın, Eskişehir, Malatya ve Kayseri’de kara yolu trafiği, Çanakkale’de termik santral öncelikli kirleticilerdir.

Hava kirliliğin önlememesinin nedenleri olarak; 25 ilde alım gücü düşük vatandaşların kalitesiz kömür kullanımı, 15 ilde arazi şartları, 14 ilde toplumsal bilincin eksikliği, 6 ilde yetersiz denetim, 6 ilde ateşçi eğitimsizliği, 6 ilde meteorolojik nedenler belirlenmiştir. Akciğer hastalıklarına neden olan PM 2,5 gibi kirleticilere dair de herhangi bir kısıtlama Türkiye’deki mevzuatlarda yer almamaktadır.

İllerden gelen yüzey suları tespitlerine göre suların; yüzde 38,9’u çok kirlenmiş su, yüzde 28,4’ü kirlenmiş su, yüzde 16’sı az kirlenmiş su, yüzde 16,7’si yüksek kaliteli su sınıfındadır. Yüzey sularını kirleten etkenler; başta evsel atıksular olmak üzere, zirai gübre ve kimyasal kullanımı ile evsel katı atıklardır.

Yeraltı suları en fazla zirai gübre ve kimyasal kullanılmasından kirlenmektedir. Evsel atık sular, sanayi atık suları, hayvancılık atık suları diğer kirleticilerdir.

Türkiye’de gürültü kirliliğinin birinci öncelikli çevre sorunu olduğu illerden, Adana’da; eğlence mekanlarının müzik sesi, küçük imalathanelerin şehir içinde bulunması, TEM’in gürültüsü ana sorunlardır. Eskişehir’de ise; şehir merkezindeki eğlence mekanlarının gürültüsü şikayet kaynağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir