İçi Sıvı Dolu Pis Variller Sakarya Karadeniz Karasu Açıklarında Bulundu

İçi Sıvı Dolu Pis Variller Sakarya Karadeniz Karasu Açıklarında Bulundu

Sömürgeci ülkeler gelişmemiş bulduğu ülkelere kendi pis sıvılarını varillere koyarak eskiden gönderirdi. Benzer durumun yaşanıp yaşanmadığı araştırılıyor ve böyle bir şey varsa bunu yapan ülkelere ceza kesilecek ve pis varilleri iade edilecek.

Karadeniz Karasu açıklarında içi sıvı dolu variller denizden ekiplerce çıkarılarak ilgili birimlerin incelemelerde bulunmaları için muhafaza altına alındı.

Denizden çıkan ilk varilin içi sıvı doluydu. Muhteviyatının ve zarar durumunun belirlenmesi için ekipler sıvılardan numune aldı.

Konu ile ilgili gerekli incelemelerin yapılması için Sahil Güvenlik Komutanlığı varillerin hangi ülkeye ait olduğunu saptamaya çalışıyor.

Yaklaşık 9 yıl önce Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Karadeniz Cebeci sahilinde, iki adet varil bulunmuştu.

1988’de İtalya’dan Romanya’ya zehirli atık götüren İtalyan bandıralı bir gemi, taşıdığı varilleri Karadeniz’e atmış kimyasal atıkların bulunduğu 367 varil, Samsun ve Sinop kıyılarına vurmuştu. Variller bu tarihten itibaren İstanbul’dan Rize’ye kadar uzanan bir bölgede Karadeniz sahillerine vurmaya devam etti. 18 yıl boyunca Samsun ve Sinop’taki depolarda muhafaza edilen zehirli variller bertaraf edilmek üzere yurtdışına çıkarıldı.

Bu konuyla ilgili 1998 yılında 166 ülke tarafından kabul edilen Basel Sözleşmesi bulunuyor. Basel Sözleşmesi, tehlikeli atıkların sınırlarötesi taşınımı ve bertarafının kontrolü hakkındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir