Çocuklarda Ortaya Çıkan Solunum Gürültüsü Nedenleri

Çocuklarda solunum yolunda olabilecek her türlü patolojinin ilk bulgularından birisi gürültülü solunumdur. Solunum sesinin gürültüsü değişik şekillerde olabilir ve bu nedenle değişik isimler verilmiştir.

Solunum seslerinin solunumun hangi aşamasında duyulduğu ve karakteri altta yatan patolojinin yerleşim yeri ve cinsi hakkında önemli ipuçları verebilir.

Anormal solunum sesi her çocukta mutlaka araştırılması gereken bir bulgudur.

Solunum sıkıntısının derecesi öncelikle yapılması gereken müdahale ve değerlendirmeyi belirler. Dispne (zorlu solunum), apne (solunum durması), siyanoz, retraksiyon (çekilmeler) gibi acil hava yolu müdahalesi gerektiren durumlarda öncelikle
hava yolu güvene alınmalı ardından tanıyı koymaya yönelik işlemlere geçilmelidir. Solunum sıkıntısı akut ve çok ciddi değilse, hava yolunun güvene alınması ayrıntılı bir öykü alma ve fizik muayenenin sonrasına bırakılabilir.

Solunum yolu problemlerinde ilk yapılması gereken problemin bir hava yolu acili olup olmadığını anlamaktır. Hastanın huzursuzluğu, siyanoz atakları veya apnelerinin olması olayın acilliğini düşündürmelidir. Bu şikayetler aniden bir öksürük nöbetiyle başlamışsa bir yabancı cisim aspirasyonu olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bahsedilen durumlarda hemen hava yolunu güvene alacak yöntemlerin hazırlığı yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir