Ürün Satın Alırken Markalara Değil Üretildiği Ülkeye Bakın

Ürün Satın Alırken Markalara Değil Üretildiği Ülkeye Bakın

Sadece markası bilindiği için fiyatı yüksek tutan ancak ürünlerini Çin’de üreten çok sayıda büyük marka bulunuyor. Günümüzde markalar yerini ülkelere bıraktı. Üretim yapılan ülkeye göre ürün kalitesi değişiyor.

Dünyaca ünlü bir markanın Çin yapımı ürününü (bu bir spor ayakkabısı, bir saat, bir telefon ya da elektronik bir ürün olabilir) cazibesi yüksek alışveriş merkezlerinin mağazalarında görmek mümkündür. Çin’de yaşanan ve ürünlere yansıyan en önemli sorun ciddi bir kalite kontrol sistemlerinin olmayışıdır.

Made in China ya da Made in P.R.C damgalı mallarla Türkiye 2003-2004’lerde tanışmaya başladı. Çin malı ürünlerin Türkiye’ye girişi kilitlerle başladı. 2004’ün sonlarına gelindiğinde Türkiye’nin ithalat hacminde ciddi boyutta bir artış gözlenmektedir.

Avrupa Birliği’nin emri doğrultusunda Türkiye’nin 768 üründe TSE standart zorunluluğunu kaldırması (Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 30 Nisan-31 Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı bir dizi tebliğ ile toplam 768 çeşit malda TSE standardı aranma zorunluluğu kaldırılmıştı), Türkiye’yi kısa sürede sağlığa zararlı, denetimsiz ürünlerle doldurmuştur. (Günümüzde bakanlıklar denetimleri artırmaktadır.)

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2005 yılında yayınlanan 4 ayrı tebliğine göre TSE denetiminden çıkan 768 maldan bazıları şunlardı: İnşaat boyaları, diş macunu, antifiriz, pvc yer döşemesi, elastik yer döşemesi, lavabo, rezervuar, hela taşı, sifon, pisuvar, kurna, duş teknesi, yağ keçeleri, conta, motosiklet, lastik, jant, eldiven, parke, kadın çorabı, seramik karo, cam, profil, fırın, radyatör, kilit, şofen, yangın söndürücü, vana, musluk, zincir, akü, kereste, dondurucu, klima, batarya, lamba, fiş, termometre, sabun, deterjan, plastik boru, iskambil kağıdı, iplik, matkap ucu, tuğla, kibrit, radyo, televizyon, anten, mp3 çalar, biberon, güneş gözlüğü, gözlük camları, tuğla, kadife kumaş

Denetimsiz ithalatın ilk acı sonucu oyuncakta ortaya çıkmıştır.

Ürünlerini Çin’de üreten Amerikan merkezli çok ünlü bir oyuncak firması kanserojen boyalar yüzünden oyuncakları piyasadan toplatmıştı. Yine Türkiye’den Çin’de üretilen ayakkabılarda çok yüksek düzeyde kanserojen maddeler tespit edildiği için ayakkabılar toplatılmıştı. İçerdiği kimyasallar nedeniyle bazı cilt enfeksiyonlarına neden olduğu belirtilen Çin malı koltuk, sandalye ve ayakkabı gibi ürünlerin ithalatı Fransa’da yasaklanmıştır. Dimetil fumarate adlı toksik bir kimyasal madde içeren bu ürünlerle ilgili benzer vakalar İsveç, İngiltere ve Finlandiya’da da görüldü.

Çin’in basını bile kendi üretimi MP4’lerle ilgili haber yapmıştır. Shangai’de üretilen MP4 oynatıcıların yüzde 75’inin yüksek seviyede radyasyon yaydığı belirtilen haberlerde, bu düzeydeki radyasyonun insanlara ve hayvanlara zarar verebileceği belirtilmiştir.

Türkiye’de üretilen malların kalitesi son yıllarda giderek daha fazla artmaktadır. Avrupa’da Çin mallarına karşı Türk malları tercih edilmektedir. İran’da bir ürün kaliteliyse Türk malı olarak övülür.
https://youtu.be/Vd9GdTfI0Ks?t=703

Çin merkezli mallar ile Tavyan ve Hong Kong’ta üretilen mallar birbirine karıştırılmamalıdır. Her ne kadar bu iki ülke Çin’e bağlı gözükse de Çin merkezli üretilen ürünlerden çok daha kaliteli mallar üretmektedirler.

Piyasada satılan bazı ürünlerin üretildiği ülkeler şöyle:

Çin
Tayvan
Hong Kong
Tayland
Amerika
Almanya
Japonya
Güney Kore
Türkiye
Hollanda
İtalya
Vietnam
Endonezya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir