Türkiye’nin Enerjiden Sonraki En Büyük İthalat Kalemi Demir Çelik Hurdaları

Türkiye'nin Enerjiden Sonraki En Büyük İthalat Kalemi Demir Çelik Hurdaları

Türkiye’de büyük bir hurda ihtiyacı var. Son 10 yılda 68 milyar dolarlık demir çelik hurdaları ithal edildi. Yurtiçindeki hurda arzı üretim ihtiyacını karşılamıyor ve yurt dışından hurda ithal ediliyor. Türkiye’nin enerjiden sonraki en büyük ithalat kalemini demir çelik hurdaları oluşturuyor.

Belediyelerin de hurda toplama konusuna el atmaları şart.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları ifade etti, “Ticari araçların değişimi için çıkarılan ÖTV’siz araç alımından faydalanmak isteyen esnafa hurda teşviki de mutlaka getirilmeli ve ÖTV indirimi hurda teşviki ile desteklenmeli.

2013 yılında kamyon, kamyonet, otobüs vb ağır vasıtalar için hurda teşviki getirildi. Bu kapsamda 120 bin araç hurdaya ayrıldı ve araç sahiplerine de yaklaşık 950 milyon TL ödeme yapıldı. Ancak halen 500 binin üzerinde araç hurdaya ayrılabilir durumda. Çalışır durumda olmayan araçların nakliyesi için de teşvik verilmesi ve kilo başına ödenecek tutarın bir miktar artırılması halinde bu 500 bin aracın büyük bir kısmı hurdaya ayrılabilir ve sınai üretim için büyük bir hurda açığı karşılanabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir