İstatistiklere Göre Futbol Maçlarının Sadece Yüzde 45’ini Favori Takımlar Kazanabilmiş

İstatistiklere Göre Futbol Maçlarının Sadece Yüzde 45'ini Favori Takımlar Kazanabilmiş

Futbol şampiyonalarının sonuçları istatistiksel olarak analiz edildiğinde son 100 yılda İngiltere liginde maçların sadece yaklaşık yüzde 45’ini favori olan takım kazanmış.

Sonuçları Annals of Applied Probability dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, sadece matematik dünyasında gerçekleşebilecek bir şampiyona kurguladı.

Araştırma sonucunda takımların güç seviyelerinin dağılımı değiştirildikçe şaşırtıcı sonuçların ortaya çıkabileceği anlaşıldı.

Örneğin şampiyonadaki takımlardan birinin diğer takımların hepsinden belirgin şekilde güçlü olduğu durumda, şampiyonayı güçlü olan takımın kolayca kazanması beklenir. Ancak sonuçlar tersini gösteriyor. Böyle bir durumda favori olan takımın şampiyonayı kazanması, şampiyonada birkaç güçlü takımın bulunduğu durumdan daha zor. Çünkü zayıf takımların sayısının çok olduğu durumda, bu takımlardan biraz daha güçlü olan bir takım diğer zayıf takımların hepsinden puan alabilir ve şampiyonayı kazanması için favori olan takımı yenmesi yeterlidir. Bu, şampiyonanın sonucunu tek bir maçın belirlemesi anlamına gelir.

Şampiyonada birkaç güçlü takımın bulunması durumunda ise bu takımlar birbirlerinden puan alabilecekleri için şampiyonayı kazanacak favori takım en güçlü olandır.

Bilim insanları yaptıkları bu araştırmanın sadece spor karşılaşmalarının sonuçlarının başarılı bir şekilde tahmin edilmesinde değil, bir hastalığın tedavisi için önerilen farklı tedavi yöntemlerinden hangisinin daha başarılı olacağına karar verilmesine de yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir