Mülteciler Nedeniyle Bulgaristan İçin Türkiye’nin İstikrarlı Olması Çok Önemli

Mülteciler Nedeniyle Bulgaristan İçin Türkiye'nin İstikrarlı Olması Çok Önemli

Sofya Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski, Bulgaristan için herşeyden önemlisi Türkiye’nin istikrarlı olmasıdır, çünkü ülke istikrarsız olursa AB ile imzaladığı mülteci anlaşması yürürlüğe girmeyecektir dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’da darbe teşebbüsünden bir gün sonra; eğer Türkiye’nin istikrarı sarsılırsa Bulgaristan, mültecileri kabul edebilecek ilk güvenli ülke olacaktı ve işte o zaman farklı çatışmalardan kaçan bütün mültecileri kabul etmek zorunda kalacaktı demişti.

Bu endişeler, iki hafta sonra Büyükelçi Neynski tarafından dile getirildi.

Bulgaristan üzerinden Sırbistan’a doğru mülteci akını azalırken, Yunanistan’a doğru mülteci akını artarak bu mültecilerin yarısı Bulgaristan ve Makedonya sınırlarına yöneldi.

Son günlerde Türkiye, birkaç kez, Türk vatandaşlarına AB vizesiz rejim anlaşmasının yerine getirilmemesi durumunda, mültecileri geri kabul anlaşmasından vazgeçeceğini açıkladı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, mülteci konusunda Türkiye ile imzalanan anlaşmaya bir alternatif bulma çağrısı yaptı. Viyana’ya göre, AB’nin, ilk başta etkin sınır ve kıyı güvenliğine ihtiyacı var ve daha sonra yakalanan yasadışı mültecilerin gerekli merkezlere gönderilip, sonra da ülkelerine veya güvenli transit ülkelerine doğru sınır dışı edilmesini öneriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir