Yerli Yüz Tanıma Teknolojisiyle Kameradan Kişiler Anında Tanınacak

Yerli Yüz Tanıma Teknolojisiyle Kameradan Kişiler Anında Tanınacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Gökmen tarafından geliştirilen yüz tanıma yazılımıyla kameralardan suçlu bulma konusunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ile Jandarma Genel Komutanlığına ciddi katkı sağlanacak.

Yazılım kişileri kameradan anında tanıyor. Aranan kişi kılık değiştirse bile sistem aranan kişiyi tanıyabiliyor. Işık ve poz değişimleri olsa bile kişiler yüksek oranda tanınıyor.

Yazılımın amacı aranan kişilerin kameradan gerçek zamanlı görüntülenerek kimliğini belirlemek.

Prof. Dr. Muhittin Gökmen “Sistem önce kamerayla kişilerin yüzünü bir kare içine alıyor. Veri tabanında kayıtlı kişilerle karşılaştırıyor bu sayede arananlar listesinde olan kişiler bulunduğunda alarm vererek ilgili birime bildiriliyor. Aranan kişide sakal, bıyık ve gözlük olması bir engel yapmıyor. Kare şeklinde alınan yüz görüntüsünden yazılım 30-40 adet yeni görüntü elde ediyor. Bunların her biri görüntüdeki farklı bilgileri açığa çıkarıyor. Örneğin elinizde bir kişinin fotoğrafı var ve o kişinin sabıkalılar listesinde olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Normalde bunun için saatlerce hatta günlerce listedeki fotoğraflara göz atmak, karşılaştırmak gerekiyor. Bu sistemle aranan kişiyi anında bulabiliyoruz. Aranan kişiyi bulmak için o kişiye ait tek bir fotoğraf yeterli. Kullanılan kameranın çok özel bir kamera olması şart değil. Çok uzağa bakılmıyorsa, orta kalitedeki bir kamerayla sistem kullanılabilir. Tanıma başarımın yüksek olması için şehrin değişik yerlerindeki kontrollü geçişlerde sistemin kullanılması daha uygun. Örneğin, metro, havaalanları, stadyum girişleri için oldukça ideal. Programı MOBESE kameralarına rahatlıkla entegre edebiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir