Engellilere Hizmet Konusunda Belediyeler Daha Duyarlı Olabilmeli

Engellilere Hizmet Konusunda Belediyeler Sınıfta Kalıyor

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde görme ve bedensel engellilerin dolaşabilmesi birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Bu konuda daha duyarlı olunabilmesi için bir engelli sandalyesine oturarak veya kişinin gözleri bağlanarak cadde ve sokaklarda dolaşması ve sorunun kaynağı engellilerin bakış açısından bakılabilmesi olarak öneriliyor.

Bazı yolların ve kaldırımların engelliler için uygun olmadığı ve engellilerin sağlık ocağına, devlet hastanelerine gidişlerde sorunlar yaşadığı belirtiliyor.

Belediyelerin engellileri daha iyi anlayabilmeleri için konuya engellilerin açısından yaklaşmaları, çözüm üretimine oldukça katkı sağlanacağı söyleniyor.

Yaya kaldırımlarında özellikle tekerlekli sandalye kullanıcıları açısından problem oluşmasını engellemek için kaldırım kesitinin eğimi yüzde 2’den küçük olması gerektiği belirtiliyor. Bununla birlikte;

Yaya Kaldırımı kaplaması, kaymayı önleyici ve dolaşmayı kolaylaştırıcı olmalı, yollardaki basamak vb. yol yüzeyindeki yer altı tesisatı rögar kapakları çıkıntı oluşturmayacak, ani seviye değişiklikleri, kesilmeyen, sürekli veya aynı seviyede zemin oluşmalıdır.

Yaya geçitleri farklı yönde hareket eden yayaların ve taşıtların kesişim noktası olduklarından, ayrıca karşıya geçişlerin belli bir sürede tamamlanması gerektiğinden, geçit tasarımında bu durumu dikkate alan kural ve standardlara uyulmalıdır. Yayaların geçitleri kullanırken engelle karşılaşmamaları ve geçitte duyumsanabilir yüzeyin yer alması sağlanmalıdır. Düzenleme, tekerlekli sandalyeliler, bebek arabası kullananlar, bastonla ya da destekle yürüyen kişiler, çok kısa boylular ve çocuklar düşünülerek gerçekleştirilmeli; az görenler dahil görme engelliler, tarafından da yaya geçişinin başlangıcının duyumsanabilmesi konusu göz ardı edilmemelidir.

Yaya geçitlerini eşdüzey (hemzemin) ve yaya alt ve üst geçitleri olarak gruplamak mümkündür. Uygulanacak yaya geçidinin türünü belirlerken taşıt odaklı değil insanın enerji kaybı açısından düşünülmeli, mümkün olduğunca hemzemin geçişler yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir