Bursa’da Elektrik Üreten Çamur Yakma Tesisinde Son Aşamaya Gelindi

Bursa'da Elektrik Üreten Çamur Yakma Tesisinde Son Aşamaya GelindiBursa'da Elektrik Üreten Çamur Yakma Tesisinde Son Aşamaya Gelindi

Bursa’da günde yüz ton çamur yakılarak 2,5 megavat saat elektrik üretecek, 70 milyon TL maliyetli çamur yakma tesisi inşaatında son aşamaya gelindi. Üreteceği elektrikle maliyetini 10 yılda amorti edecek.

Günlük 400 ton sıvı çamur sıkıştırıldıktan sonra 100 tona düşürülüp, bu tesislerde yakılacak. Atık ısıda üretilen buhar tribünlere giderek elektrik enerjisine dönüşecek.

Uzun yıllar arıtma tesisi atığı olan çamurların bertaraf edilmesi büyük bir sorundu. Çamurlar üretiliyor bertaraf edilemiyordu. Şimdi artık bu çamur doğrudan yakılıp yok edilecek. Yapılan araştırmaların sonunda örnekleri Amerika ve Almanya’da görülen bu tesise karar verildi.

Türkiye’nin diğer şehirlerine örnek olacak bir tesis.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için kurulan tesiste sona yaklaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir