İstanbul’un Fethi İstanbul’un Kurtuluşu Ne Zaman Gerçekleşti

İstanbul'un Fethi İstanbul'un Kurtuluşu Ne Zaman Gerçekleşti

İstanbul’un Fethi İstanbul’un Kurtuluşu Ne Zaman Gerçekleşti

Tarihte Bizans diye bir imparatorluk hiç kurulmamıştır. Bu isim sonradan uydurulmuştur. Yunanlı denilen Helenler’in Bizans ile alakaları yoktur ve Rum’un anlamı Romalı demektir.

Bizans İmparatorluğu tabiri, Roma İmparatorluğu’nun 330-1453 yılları arasındaki dönemini kapsamaktadır.

İstanbul’un tarihi anlatılırken, yörenin tarihi genellikle Bizans’la başlatılmaktadır. Oysa, bu tarih çok daha eskilere gitmektedir. (Amerikalı araştırmacılara göre Türklerin soyu en az 45 bin yıllık ve ilk insanlığa kadar uzanmaktadır)

İstanbul Ayasofya, Trabzon Ayasofya, Roma’da San Giovanni in Laterano kiliselerinde bulunan kutsal resimlerdeki yazılar, Ön- Türkçe’dir.

Bizans diye bilinen Roma İmparatorluğu, döneminde, 12 kez yabancı güçler tarafından İstanbul ele geçirilmeye çalışıldı. 1204 yılında dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latinler İstanbul’u fethetti. Bu sadece 57 yıl sürdü. 1453 yılında II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmet) İstanbul’u fethetti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü 471 yıl boyunca da, yine yabancı güçler İstanbul’u ele geçirme niyetlerinden vazgeçmedi.

Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile I. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ilanından sonra, 13 Kasım 1918’de İstanbul yabancı güçlerce işgal edildi, işgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü ve 6 Ekim 1923’te İstanbul’un Kurtuluşu ile işgal sona erdi.

Özetle İstanbul’u 29 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet fethetti, 6 Ekim 1923 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk işgalden kurtardı.

İtilaf Devletlerinin hayalinde, Ayasofya camiini tekrar ele geçirerek kilise yapmak var. İstanbul’un fethinin sembolü Ayasofya camisidir. Mahkeme kararıyla ibadete açılmıştır. İngiliz işgali döneminde de Ayasofya ibadete kapatılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir