5 Haziran Dünya Çevre Günü Hakkında bilgi

5 Haziran Dünya Çevre Günü Hakkında bilgi

5 Haziran Dünya Çevre Günü Hakkında bilgi

BM 1972 yılında İsveç’teki Çevre Konferansı’nda doğal çevrenin korunması kararını aldı. Bu konferansta 5 Haziran gününün “Dünya Çevre Günü” olması kararlaştırıldı.

Ülkemizde de 5-11 Haziran tarihleri Çevre Koruma Haftası olarak kabul edildi. Tüm dünyada ve ülkemizde bu hafta süresince çevre kirlenmesine karşı bilinçlendirme ve ortak çözüm yolları aranmaktadır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve hayvanları koruyup çoğaltmak gerekir.

Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız.

Çevre fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyoekonomik çevre olarak da ayrılabilir. Buradaki ayrım insan sağlığını etkileyen etmenlere göre yapılmaktadır. Kimyasal etmenler çevredeki toksik atıklar ve canlıkıranlar gibi kirleticileri kapsamaktadır. Evde ve endüstride kullanılan kimyasal maddeler ve yiyeceklerde kullanılan çeşni ve koruyucu maddeler buna dahildir. Fiziksel etmenler örselenme ve ölümlere yol açan kazalar, gürültü, sıcak, soğuk, iyonlaştıran ve iyonlaştırmayan radyasyonu kapsar. Biyolojik çevre; besinler ve suda bulunan, böcek ve hayvanlarlataşınan, insandan insana temasla geçen hastalık etkenlerini kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir