Özbekistan ile Kırgızistan Arasındaki İlişkiler Normalleşmeye Başladı

Özbekistan ile Kırgızistan Arasındaki İlişkiler Normalleşmeye Başladı

Özbekistan ve Kırgızistan arasında ilişkilerde yumuşama var.

Yakın dönemde Sovyetlerin uyguladığı sınır politikaları nedeniyle sorunlar yaşayan, sınırları içinde diğer komşu ülkelerin soydaşlarını barındıran bölge ülkeleri, bu özelliği kültürel bir zenginlik olarak görmek yerine, ülke istikrarına tehdit oluşturabilecek bir unsur olarak kabul ettiği için sorunları çözmekte zorlanıyordu.

Özbekistan hükümeti adına bir grup delegasyon bu sabah, Kırgızistan’ın güney başkenti Oş’a geldi. 140 kişiden oluşan delegasyonu, Kırgızistan birinci başbakan yardımcısı Muhamedkalıy Abulgaziyev ve sınır meselelerinden sorumlu başbakan yardımcısı Ceniş Razakov, dostuk sınır kapısında karşıladı.

Gittikçe yumuşayan komşu ülkeler görüşmelerinde Özbek delegasyonu, birçok kültürel etkinliğin yanı sıra meyve ve sebze fuarı da olacak. Ziyaret sonunda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyle ilgili belgelerin imzalanması bekleniyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Özbekistan vekil cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki taraflı ilişkileri konuştu.

Atambayev, Mirziyoyev’e ilişkileri geliştirmede Özbek tarafının ilgi duymasına çok değer verdiğini belirterek, teşekkür etti.

Özbekistan’dan Oş’a gelen delegasyonda yer alan Özbek yönetimi temsilcileri ile yeni bir bildiri imzalandı. Oş devlet üniversitesi ve Anciyan devlet üniversitesi rektörlerinin imzaladıkları bildiriye göre, iki ülke arasındaki eğitim ve kültürel-insani ilişkiler iyileştirilecek.

Son görüşme sırasında, ülkeler arasındaki sınır geçişini kolaylaştırma ve tartışmalı alanlar üzerinde görüşmeler de yapıldı.

Özbekistan Kırgızistan ve Tacikistan Ruslar Yüzünden mi Birbirini Sevmiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir