Soğuk Çocukları Hasta Eder mi

Soğuk Çocukları Hasta Eder mi

Sonbahar ve kış mevsimlerinde sıklıkla üst solunum yolları rahatsızlıkları; grip, nezle ve sinüzit gibi enfeksiyonlar çocuklarda görülür.

Çocuğun sadece soğuğa maruz kalması üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanması için tek neden değildir. Bu hastalıklar, hasta olan birinin bir metreden daha yakın mesafeden konuşma, öksürme, tıksırma ve hapşırmalarıyla etrafa yayılan tükürükleriyle bulaşır. Çocuğun mutlaka hasta biriyle temas etmiş olması veya onunla aynı ortamda bulunmasıyla hastalanır.

Çocuğun soğukta sokağa çıkması durumunda soğuk hava metabolizmasının yavaşlamasına neden olur. Metabolizma yavaşlayınca vücut direnci düşer, bunun sonucunda da mikroplarla savaşma yeteneği azalır.

Hastalanan çocuk zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse enfeksiyonların yayıldığı bölgeye göre; orta kulak iltihabı, zatürre ve romatizmal ateş gibi ciddi sorunlara yol açar. Üst solunum yolu enfeksiyonları; hafif ateş, burun tıkanıklığı, uykusuzluk, ishal, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, hapşırık, geniz akıntısı ve hafif öksürük gibi belirtilerle seyrediyor.

Çocukları üst solunum yolu hastalıklarından korumak için hastalara yakınlaşmamalı ve soğuktan korunmalıdır.

Çocuklar soğukta sokağa çıkarken kıyafetleri kalın olmalı ve kat kat giydirilmelidir. Yüzü atkıyla sarılmalıdır. Ancak atkı temiz olmalıdır. Yere düşen ya da mikroplu olan atkılar çocuğun ağız ve burnundan vücuda girerek hastalık yapar. Bu nedenle atkılar 2-3 günde bir yıkanmalı ve başka biri kullanmamalıdır. Bebeklerin başları mutlaka örtülmelidir.

Çocuklar ellerini sıklıkla sabunla yıkamalıdır ve herkesin ayrı havlusu olmalıdır.

Oyuncaklar birçok yere temas ettiği için sıklıkla temizlenmesi çocuğun enfeksiyon kapmaması için önemlidir.

Bol miktarda doğal ürünlerden C vitamini içeren yiyecekler tüketilmelidir.

Dünyadaki çocuk sağlığı kuruluşları 6 ay ile 5 yaş arasında çocuklara grip aşısı yapılması gerektiğini ve aşı için eylül, ekim ve kasım aylarını öneriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir