Sosyal Medyanın İnsana Kattıkları

Sosyal Medyanın İnsana Kattıkları

Sosyal medya, insanlara ve toplumlara çok ciddi zararlar vermektedir.

Amerikalı şirketlerin sahibi olduğu sosyal medya, insanları yönlendirme, kışkırtma, bilgi kirliliği, yalan ve iftiraların yayılması, kin ve nefret tohumları ekilmesine imkan sağlıyor. Sosyal medyanın insana kattığı tek şey uzakta olan ya da uzun süre hiç görüşülememiş bir kişiyi bulmaktır. Bunun dışında kattığı hiç birşey olmadığı gibi Pitssburgh Üniversitesi bilim adamlarının, yaşı 19 ila 32 arasında değişen bin 787 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre sosyal medyayı uzun süre kullanan genç erişkinlerin depresyona daha yatkın olduğunu belirlemiştir.

Sosyal medyada yaşıtlarının aşırı, abartılı, gerçekçi olmayan paylaşımlarına bakan kişilerde imrenme, kıskançlık, haset gibi duygular ve başkalarının çok daha mutlu ve başarılı bir yaşamları olduğu şeklinde çarpık düşüncelere kapılmaları depresyona yatkınlık oluşturabiliyor.

Sosyal medya sitelerinde herkese açık bir şekilde tüm bilgilerini paylaşan kullanıcılar dolandırıcıların hedefi halinde.

Sosyal medyayı kullananların üçte biri tüm gönderi ve bilgilerini herkese açık tutuyor. Gizlilik ayarları yapmayarak hesaplarına sınırlandırma koymadığı korumaya almadığı için suçluların hedefi haline geliyor.

Sosyal paylaşım sitelerinde doğum günlerinden adreslere ve tatil planlarına kadar çok sayıda bilgiyi paylaşanlar kişisel bilgilerini suçlulara kaptırıyor bu bilgiler dolandırıcılıkta kullanılıyor.

Kişisel bilgilerini suçlulara kaptıranların bilgileri, kimlik hırsızlığı sayesinde finansal dolandırıcılıkta kullanılabilir.

Yapılan araştırmalara göre sosyal medyada yapılan yer bildirimleri veya paylaşılan fotoğrafları hırsızlar kullanıyor.

Tatili fırsat bilen hırsızlar, takip ettikleri sosyal medya hesaplarından boş bırakılan evleri tespit ederek hırsızlık yapıyor.

Sosyal medya üzerinden uçak bileti fotoğrafları paylaşılmamalı. Bu fotoğraflarda bulunan QR kodları seyahate çıkacak kişi hakkında bütün bilgiyi sunuyor. Bu bilgilere bu kod üzerinden ulaşmak çok kolay.

Ortak arkadaşlar yoluyla gelen bağlantı tıklama taleplerini kabul eden kullanıcılar daha fazla tanımadığı kişiye ve suçlulara karşı korunmasız kalıyor.

Sosyal medyanın Arap Baharı’ndaki siyasi tartışmaların şekillenmesinde oldukça merkezi bir rol oynadığı ve büyük olaylar öncesinde sık sık devrim hakkında online konuşmalar yapıldığı ispatlanmıştır.

Sosyal medyanın toplumsal olayların hızlı ve kolay organize edilmesine olanak sağlaması, ülke içinden ve dışından veya ikisinin işbirliğine dayalı sosyal mühendislik saldırıları düzenlenmesini kolaylaştırmaktadır. Gerçekten sosyal medya, bireyleri, grupları ya da kamuoyunu belli bir tutum ve davranış konusunda ikna edebilmek için inanılmaz fırsatlar sunmaktadır. Toplumu dizayn etmek için internet bağlantılı bir bilgisayar veya cep telefonu yeterli olmakta, bu yolla geniş kitleler yönlendirilebilmektedir.

Sosyal medya, güçlü ülkelere diğerlerine karşı, özellikle istihbarat elamanları ve lobiler aracılığıyla eskisinden daha masrafsız ve daha az riskle müdahale olanağı sunmaktadır. Bu amaçla dünyanın herhangi bir yerinden internet üzerinden istenilen provokasyonu başlatmak, sürdürmek ve yönetmek kolaylaşmıştır.

Sosyal medyanın ortaya çıkaracağı muhtemel riskleri azaltabilmek için, yasal düzenleme eksikliklerinin giderilmesi, eğitim yoluyla çocukların, gençlerin ve genel olarak toplumun bilinçlendirilerek sosyal medya okur-yazarlığının geliştirilmesi, siber saldırılara ve bilgi kirliliğinin önüne geçilebilmesi için alt yapının güçlendirilmesi ve nitelikli personelin yetiştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir