Bir Türlü Bitirilemeyen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Yakında Hizmete Girecek

Bir Türlü Bitirilemeyen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Yakında Hizmete Girecek

Yıllardır çeşitli sorunlar nedeniyle uzayan ve bir türlü tamamlanamayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi sonunda bitiyor. Demiryolu Temmuz ayında hizmete girmesi bekleniyor. Gürcistan Dışişleri Bakanı Demiryolunun 2017 yılı sonunda biteceğini açıklamıştı.

Proje 2008 yılında başlamıştı ve üzerinden 9 yıl geçti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin Haziran sonu itibarıyla hizmete gireceğini belirtti.

Çin’den gerek Kazakistan’dan, Türkmenistan’dan özellikle Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden, Orta Asya’daki yük hareketi Kars üzerinden, Türkiye’nin batısına ve oradan da Avrupa’ya gidecek. Uluslararası yük hareketi Kars merkezli olacak. Orta Doğu’ya, Karadeniz’e de dağılımını sağlayacak bir tesis olacak. Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamına yakını bu demiryolu projesiyle yapılabilecek.

Projenin 76 kilometresi Türkiye tarafından, 29 kilometresi Gürcistan tarafından ve 80 kilometresi Azerbaycan tarafında olmak üzere demiryolunun tamamı 180 km olacak. 18 lojistik merkezden biri Kars olacak.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, 1 milyon yolcu ve 6 milyon 500 bin ton yük taşıyabilecek.

Hattın zamanla genişletilmesi planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir