Türkiye Neden Rusya Buğday İthalatına Gümrük Vergisi Koydu

Türkiye Neden Rusya Buğday İthalatına Gümrük Vergisi Koydu

Türkiye, 15 Mart 2017 tarihinden itibaren durup dururken buğday, mısır, ayçiçeği küspesi ve yağı, bezelye, pirinç gibi ürünlerin gümrük vergisiz ihraç edebilen ülkeler listesinden Rusya’yı çıkardı ve neden Rusya’yı listeden çıkardığını resmi olarak açıklamadı.

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı ürünler için belirlediği vergi oranı buğday ve mısır için yüzde 130, pirinç için yüzde 45, ayçiçeği yağı için yüzde 36, ay çekirdeği içinse yüzde 13.5 oranlarında.

Türkiye İhracatçılar Birliği, Moskova’nın Türk ürünlerine uygulanan yasakların tümünü kaldırmaması nedeniyle Ankara’nın bu kararı aldığını belirtiyor. Rusya’nın toplam ithalatında yüzde 60 payı olan Türk domatesi için uygulanan yasak henüz kaldırılmamıştır.

Rusya Tarım Bakanı Aleksander TKAÇEV “Biz, Rusya’da son yıllarda, üretimi geliştirilen hassas konularda, Türkiye menşeli tarımsal ürünlerin Rusya piyasasına ithalatına izin verilmesine yönelik Rusya’ya baskı teşebbüslerini kabul etmiyoruz ve reddediyoruz” dedi.

Rusya Tarım Ürünleri İhracatçıları Ulusal Birliği başkanı Sergey BALAN, Türkiye’nın de en az Rusya kadar Rus buğdayında çıkarı bulunduğunu ifade ederken, Rusya Stratejik Pazarlama Departmanı müdür yardımcısı İgor PAVENSKİ, sezon bitimine kadar vakit az kaldığı için belki Türk un fabrikalarının daha pahalı buğday alıp böylece çözüm bulabileceğini düşünmekte.

Tahıl Kalite ve Güvenlik Değerlendirme Federal Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre, sezon başından 20 Mart 2017 tarihine kadar, Rusya 31,7 milyon ton tahıl ve işlenmiş tahıl ihraç etmiştir.

Rusya’nın bu ürünlerdeki Türkiye’ye ihracatı 2,1 milyon ton buğday, 431,7 bin ton ayçiçek küspesi, 431,4 bin ton mısır olarak gerçekleşmiştir. Bu sezon, Rusya’nın gerçekleştirdiği toplam 1,1 milyon ton ayçiçek yağı ihracatının 370 bin tonu Türkiye’ye yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir