Kamyon Damperi Neden Kendi Kendine Açılır ve Kaza Olur

Kamyon Damperi Neden Kendi Kendine Açılır ve Kaza Olur

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biride kamyon sahiplerinin yaptığı ihmalkarlıklar nedeniyle kazalar, hayatını kaybeden insanların olmasıdır. Kamyon sahiplerine bu konuda devletin daha sıkı denetim uygulaması gerekiyor.

Kamyon damperlerinin olur olmadık zamanlarda açılarak kazaya sebep olma nedeni şöyle;

Damperli araçlar fabrikadan çıktıktan sonra üst yapı firmasına gönderilir. Damper araca monte edilirken, aracın hareket halinde kaldırma veya indirme yapmaması için parametrelenir. Ancak kamyon sahipleri bu özelliği bir şekilde iptal ettirir. Bu nedenle damperler kendiliğinden açılarak kazalara neden olur.

Kamyon sahiplerinin bu özelliği iptal ettirmesinin altında yatan neden; hafriyat ve agrega(kum ve çakıl karışımı) taşıyan sefer usulü çalışan kamyonların agrega dökümü yapması için damperi kaldırmasıdır. Normalde damper komple inip öyle hareket etmesi gerekirken tertibatı bozulan araçta hem yoluna devam eder hemde damper iner kısaca 5 dakika beklememek için bu ihmalkarlığa başvurulur sonrasında ise bu araçlar kazalara neden olur.

Damperli araçların üretim ve montajı hakkında şu yasal zorunluluklar bulunmakta;
Damperli kamyonların damperlerinin kalkık durumda trafikte seyretmesini önleyecek tedbirler kapsamında aşağıda belirtilen asgari şartların yerine getirilmesi zorunludur:

a) Damper tam olarak indirilmediğinde, aracın seyir hızını 10 km/h’den fazla olmayacak şekilde sınırlayan bir tertibat bulundurulur.

b) Araç yürür vaziyetteyken damper açıksa veya açılırsa, araçlarda sürücüyü ikaz etmek için sesli uyarı veren ve sürücünün doğrudan görüş alanı içerisinde bulunan görsel ikaz sistemleri bulunur.

c) Seyir ve yönlendirme kumandaları, operatörün kendi kendine destek sağlayacak şekilde bir elinin serbest olmasını ve kumandalara kazara temas riskinin azaltılmasını sağlayacak şekilde tasarımlanır.

Şartların sağlandığı TSE tarafından verilen teknik inceleme raporu ile tevsik edilir. Bu rapor, aracın muayenesi sırasında muayene kuruluşuna ibraz edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir