Farklı Şehirlerde Yaşayan Üniversite Öğrencileri Referandumda Oy Kullanamayacak

Farklı Şehirlerde Yaşayan Üniversite Öğrencileri Referandumda Oy Kullanamayacak

Türkiye’deki seçmenlerin yüzde 11’i üniversite öğrencisi. Üniversitede okuyan öğrencilerin dörtte biri sandığa gitmiyor(gidemiyor).

Farklı şehirlerde bulunan ve ikametgahı oturduğu şehirde bulunmayan üniversite öğrencilerinin referandumda oy kullanabilmeleri için, adres değişikliği yapması gerekiyor.

Farklı bir şehirde evde kalanlar oturduğu adresi gösteren, üzerine kayıtlı bir fatura (elektrik, su) veya kira sözleşmesi ile nüfus müdürlüğüne başvurup ikametgahını okuduğu şehire aldırması gerekiyor.

Yurtta kalanlar ise öğrenim gördüğü okuldan, öğrenci olduğunu ve yurt müdürlüklerinden yurtta kaldığına ilişkin alacağı belgelerle kaldığı yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmak suretiyle nüfus müdürlüğünden alacağı adres değişikliğinin asıl adres olarak tesciline ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmesi gerekiyor. Buradaki en önemli husus öğrencinin, oy kullanmak istediği yurt adresini asıl adres biçiminde tescil ettirmesidir. Aksi takdirde öğrenci, asıl adres olarak tescil ettirmediği ikinci adresinde oy kullanamaz.

İkâmetgah aldırmak için ; Adınıza kayıtlı bir fatura(elektrik, su, doğalgaz vb.) ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile nüfus müdürlüğüne(kaymakamlığa) gidilmesi gerekiyor.

Kirada olan ama faturası olmayanlar ise kira sözleşmesiyle birlikte notere gidip tasdik ettirdikten sonra nüfus müdürlüğüne(kaymakamlığa) gidilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir