Elektrik Kesintilerinde Zarara Uğrayanların Hukuki Hakları

Elektrik Kesintilerinde Zarara Uğrayanların Hukuki Hakları

Kombi, ısıtıcı ve soğutucular elektrikle çalışmakta. Salgın nedeniyle bilgisayar, mobil aygıtlar gibi elektrik kullanması gereken cihazlar habersiz kesintilerde zarara yol açıyor. Ayrıca eğitim ve sınavlar internet üzerinden yapıldığı için sınav anında yaşanan kesinti sıkıntılar doğuruyor.

Elektrik kesintisi nedeniyle zarar edenler uğradıkları zararı noter vasıtasıyla tasdik ettirip elektrik dağıtım kurumunu mahkemeye verebiliyor ve zararını geri alabiliyor.

Elektrik kesintisi voltaj dalgalanması nedeniyle eşyaları zarar gören vatandaşlar zarar durumlarını tespit ettirip bağlı bulundukları elektrik dağıtım kurumuna ayrı ayrı davalar açabiliyor.

Gece yapılan kesintiler evde bulunan sürekli çalışan buzdolabı gibi cihazlarda probleme neden olurken devamlı elektrikle çalışması gereken cihazların durması nedeniyle çeşitli zararlara uğranıyor. Hukukçular bu tip durumlarda zararın tespit ettirilmesiyle zararların karşılandığını belirtiyor.

Voltaj değişiklikleri ayıp kapsamında değerlendirilmektedir ve kalite yönetmeliğine göre voltaj değişiklikleri nedeniyle oluşan zararlardan dağıtıcı firma sorumlu tutulmaktadır.

Resmi gazetede yazan yönetmeliğe göre; Dağıtım veya iletim sisteminde programlanmış bir müdahale nedeniyle meydana gelecek kesintinin; yazılı, işitsel veya görsel kitle iletişim araçları kullanılmak suretiyle tarih, başlangıç ve sona erme zamanının, kesintinin başlama zamanından en az 48 (kırk sekiz) saat önce nihai tüketicilere bildirilmesi gerektiği yazıyor.

Avrupa Birliği Elektrik Piyasasında Tüketicinin Korunması
Voltaj değişikliği ve elektrik kesintilerinin ayıp olarak değerlendirilmesi durumunda, örneğin ani voltaj değişiklikleri (şebekeye 220 volt yerine 380 volt olarak verilmesi, elektrik geriliminin sürekli düşüp yükselmesi gibi) nedeniyle kişilerin uğradığı zararlardan (şahıs veya mal varlığında ortaya çıkan zararlar) örneğin elektrikle çalıştırılan medikal cihazların, ani voltaj değişiminden etkilenmesi ve bu durumun hastanın vücut bütünlüğüne zarar vermesi durumunda enerji sağlayan şirketin sorumluluğu söz konusu olabilecektir. voltaj değişikliği ve elektrik kesintileri ayıp olarak kabul edilmiştir.

Elektrikteki ayıp sonucu kişilerin vücut bütünlüğünde veya malvarlığında meydana gelen zararlar, örneğin, ani voltaj değişikliği nedeniyle tüketicinin buzdolabının bozulması, üreticinin sorumluluğu kapsamında değerlendirilecek ve tüketicinin zararlarının kusursuz sorumluluk çerçevesinde enerji sağlayan şirketlerden (dağıtım şirketi/perakende satış şirketi) müteselsilen tazmini gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir