Çocuklar İçin Adli Konularda Düzenlemeler Yapıldı

Çocuklar İçin Adli Konularda Düzenlemeler Yapıldı

Türkiye’de 26 adliyede pilot uygulama başlatılarak 31 çocukla Adli Görüşme Odası hayata geçirildi. Böylece çocukların, mağdur, şahit veya şüpheli olarak ifadelerinin defalarca alınması yerine sadece 1 kez ifade vererek tüm işlemleri gerçekleştirildi. Adliye Çocuk Görüşme Odaları standartları hazırlandı ve bir oda Ankara’da kuruldu. 2015 Şubat ayı itibariyle 23 il ve 26 adliyede 30 oda daha açılacak.

Bireyselleştirilmiş İyileştirme Sistemi (BİSİS) uygulaması yaygınlaştırıldı koşullu salıverme sisteminin güçlendirilmesi için çalışmalar yapıldı. 20 pilot ilden yaklaşık 600 çalışan eğitim aldı. Gözaltındaki çocuklar için koşullu salıverme konusunda yeni araçlar hazırlandı.

Ayrıca, çocuk destek merkezlerinde kalan çocukların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek için ANKA Psikososyal Destek Programı oluşturuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam yaptığı konuşmada “Bu proje kapsamında Bakanlığımıza bünyesinde hizmet sunmakta olan suç mağduru, suça sürüklenen, madde bağımlısı ve sokakta yaşayan çocukların rehabilite edildiği Çocuk Destek Merkezleri için Psikososyal destek ve müdahale programı geliştirilmiştir. Anka ismini verdiğimiz program ile rehabilitasyon uygulamalarımız daha başarılı ve etkili olacak, çocuklarımız Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğacaktır” dedi.

UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke van de Wiel ise yaptığı konuşmada “Kanun, Türkiye toplumunun özellikle yargı konusunda çocuklara yaklaşımını değiştirdi. Aynı zamanda, araştırma, eğitim, saha çalışmaları gibi son 3 yılın tüm faaliyetleri gösterdi ki bu yasal çerçeve, sistemi daha çocuk odaklı, arabuluculuk ve koşullu salıverme gibi gelecek vaat eden yeni yaklaşımlara daha açık ve daha verimli olması için güçlendirebilir de. Yani projemiz sonlansa da paydaşlarımızla çocuklarla ve çocuklar için ortak çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir