En Güvenilir İnternet Arama Motoru Hangisi

En Güvenilir İnternet Arama Motoru Hangisi

İnternette kullanılan arama motorlarının yüzde 99’u tüm yapılan aramaları ve aramaların nereden yapıldığını kayıt altına alıyor. En güvenilir arama motoru hiç bir arama bilgisini kayıt altına almayan DuckDuckGo.com

DuckDuckGo, Türkiye’den en çok girilen 4. internet arama motoru durumunda.

Türkiye’nin en çok kullandığı google arama motoruna girildiğinde en alt kısımda hangi ülke, şehir ve ilçeden google’a girdiğinizi göstererek kayıt altına alıyor, aynı şekilde yandex arama motorunun en altında nereden girdiğiniz belirtiliyor.

AB ülkelerinden google arama motoruna girince (örneğin google.de), Google’da gizlilik hatırlatıcısı ekrana çıkıyor ancak AB dışındaki ülkelerin domain uzantısıyla girince bu gizlilik hatırlatıcısı gözükmüyor. Gizlilik hatırlatıcısında İncele butonuna basıldığında google tarafından neredeyse her türlü bilginin toplandığı anlaşılıyor.

Amerikan şirketi Google’ı kullandığınızda işlenen veriler, örneğin, Google Haritalarda bir restoran arandığında veya YouTube’da bir video izlendiğinde izlenen video, cihaz kimlikleri, IP adresleri, çerez verileri ve konum gibi bilgiler dahil olmak üzere çok sayıda bilginin kaydedildiği belirtiliyor.

Toplanan bilgiler sadece google arama motoru kullanılınca alınmıyor, ayrıca google reklamlar, Analytics ve YouTube video oynatıcısı gibi Google hizmetlerine ait kodları, başka sitelere ekleyen kişilerin sitelerine girildiğinde de aynı türden bilgiler toplanıyor.

Edward Snowden, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesinin cep telefonu kayıtlarını gizlice topladığını ve dev teknoloji şirketlerinden müşterileri hakkında bilgi talep ettiğini ortaya çıkaran küresel casusluk programını deşifre etmesinden sonra kişisel gizliliğe önem verdiği için DuckDuckGo, 3 milyar aramanın üzerine çıkmayı başardı. Safari internet tarayıcısı varsayılan arama motoru DuckDuckGo olmasından sonra ciddi bir çıkış elde etti.

Gabriel Weinberg tarafından Amerika’da kurulan arama motoru DuckDuckGo kullanıcıların IP adreslerini kaydetmiyor. Sitede filtreleme olmadığı için her kullanıcıda siteler gözüküyor.

Ayrıca google arama motoru kaybettiği ziyaretçilerini kapan DuckDuckGo’ya karşı kendisiyle hiç isim alakası olmayan duck.com adresini alarak kendi arama motoruna yönlendirdi.

One Reply to “En Güvenilir İnternet Arama Motoru Hangisi”

  1. En güvenilir ve aradığımızda en iyi sonuçlar çıkan arama motoru
    Vuhuv.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir