Moldova Avrasya Ekonomik Birliği Üyesi Olacak

Moldova Avrasya Ekonomik Birliği Üyesi Olacak

Moldova Devlet Başkanının Moskova ziyareti Moldova’nın Avrasya Birliğine hızlandırılmış koşullar çerçevesinde girmesi için başlangıç oldu. Moldova şarabı ve meyveleri Rusya’ya gümrük vergisinden bu yazdan itibaren muaf olacak. Rus vatandaşlarına ise 1 Temmuz’dan itibaren 100 bin dolar yatırıma karşılık Moldova vatandaşlığı ve Avrupa’ya vizesiz girme imkanı sağlanacak.

Gümrük vergisinin sıfırlanması ancak Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkeleri için uygulanan bir ayrıcalıktır. Serbest Ticaret Bölgesi hakkında anlaşmayı imzalanan veya gözlemci ülkeler için gümrük vergisinin sıfırlanması uygulanmamaktadır.

Diğer ülkelerin Avrasya Birliğine girmesi için gereken birkaç yıl yerine Moldova için sadece Nisan-Mayıs aylarının yeterli olacağı bildirilmektedir.

Bundan sonraki adım, çerçeve anlaşmasının imzalanması ve ardından Moldova’nın Avrasya Ekonomik Birliğinde gözlemci statüsünün alınması olacak. Söz konusu adımlar hakkında karar Avrasya Birliği üye ülkeleri tarafından Mayıs ayında alınabilir.

Moldova ekonomisinin en iyi olduğu dönemlerde, Kırım referandumundan ve Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlarından önce, Moldova şarap üretiminin yüzde 30’u Rusya’ya ihraç edilmiştir. Örneğin, 2013 yılının ilk üç aylık döneminde Moldova, 17 milyon dolar tutarında şarap ve konyak ürünleri Rusya’ya ihraç etmiştir. Halihazırda, Moldova’nın dış ticaretindeki Rusya’n ın payı sadece yüzde 13 olarak gerçekleşmektedir. Rusya’nın Moldova ekonomisindeki yatırımlarının hacmi ise 200 milyon dolar.

Batılı ülkeler tarafından İran’a karşı uygulanan yaptırımlar Ermenistan ile İran arasındaki mal hacmini artırılmasını engelleyen faktörlerden birisidir. Ancak, şimdi Ermenistan mal hacmini artırmayı planlamaktadır. Buna da Özel Ekonomik Bölgesinin açılması yardımcı olacaktır.

Avrasya Birliği ile ticaret hacminin büyümesi amacıyla Ermenistan’ın İran sınırlarında kurulan söz konusu Özel Ekonomik Bölge görülmemiş bir proje olarak değerlendirilmektedir. Bahse konu projenin gerçekleştirilmesine İran’ın Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmadığı için mevzuattaki bazı uyuşmazlıklar engelleyebilir.

İran ile Avrasya Birliğine giren ülkelerin mallarının sertifikalaştırma sorununu ve bankalar üzerinde yapılan para gönderme mekanizmasının halledilmesi gerekmektedir.

Ermenistan Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde yapılan ticaret hacmi yüzde 23, diğer ülkelerle olan ticaret hacmi ise yüzde 35 azalmıştır. Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine girmesinden kaynaklanan zararı 800 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır. Eski Başbakanın dediklerine göre, Rusya, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğinden çıkması durumuna cevaben doğalgaz fiyatlarını artırması durumunda Rus doğalgazı yerine İran’da üretilmiş yakıt gelebilecektir.

İran ile Serbest Ticaret Bölgesinin kurulmasını zorlaştırılan İran’ın Dünya Ticaret Örgütüne üye olmamasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir