İran Meclis Başkanı Ali Laricani: Referandum Siyonistlerin Planıdır

İran Meclis Başkanı Ali Laricani: Referandum Siyonistlerin Planıdır

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Irak Kürdistan bölgesinin bağımsızlığının yeni gerilim ve krize yol açacağını, Siyonistlerin bölge ülkelerini parça parça haline getirme politikası peşinde olduklarını, İran’ın Irak’ı dost ve komşu ülke olarak gördüğünü, Saddam rejiminin İran’a dayattığı savaş yüzünden İran, Irak ve bölgenin birçok sorunlara maruz kaldığını belirtti.

Kürdistan bölgesindeki komplolara dikkat çeken Ali Laricani, dün bir Kürt yetkilinin Siyonistlere destek verdikleri için teşekkür etmesinden ötürü üzüntü duyduğunu, hiçbir ülkenin bu işi desteklemediğini ve İran olarak da Irak’ın parçalanmasına karşı olduklarını vurguladı.

Irak’ın parçalanmasının ne Irak, ne Kürtler ne diğer aşiret ve etnik grupların lehine olmadığını zira bölgede yeni bir maceraya neden olacağını ifade eden Laricani, Irak merkezi yönetimine yanında olduklarını, Irak’ın bölgede parlak ufka ve demokratik bir yapıya sahip olabileceğini, bu nedenle merkezi yönetimi rahatsız etme ve kriz çıkarmanın kimsenin yararına olmadığını ifade etti.

Bu arada, İran ve Türkiye arasında sağlanan ortak gümrük işbirliği anlaşması imzalandı, anlaşmaya göre, Türkiye-IKBY sınırlarının kapatılmasıyla birlikte Türk tırları Irak’a İran üzerinden gidecek.

Irak başbakanı “Bağdat referandumun sonuçlarını tanımıyor ve o konuda kimseyle de oturup konuşmaz, referandum Irak hükümetinin koordinesi ve izni olmadan yapıldı, fitnecilere karşı cezalandırıcı girişimde bulunacağız” dedi.

Referanduma Kerkük ve Süleymaniye eyaletlerinde katılım oranının yüzde 20’yi geçmediği bildirildi.

Irak başbakanı, Erbil yetkililerinin Iraklı Kürt vatandaşları sandıklara gitmeleri için tehdit ettiklerinin anlaşıldığını söyledi.

Irak basını da, Kürt peşmerge güçlerinin bazı bölgelerde Irak halkını sandık başlarına gitmeleri konusunda tehdit ettiği ve aksi halde zorunlu göçe tabi tutulacaklarını bildirdiklerini yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir