Karanlıkta ve Sessizlikte Diyalog Sergisi

Turkcell’in desteğiyle kurulan Turkcell Diyalog Müzesi artık kalıcı bir müze olarak İstanbullulara hizmet vermeye başladı. Ziyaretçiler müzede yer alan Karanlıkta Diyalog Sergisi ile görme engellilerin İstanbul’unu deneyimlerken, Sessizlikte Diyalog Sergisi ile de işitme engellilerin dünyasına adım atacak.

Diyalog Müzesiyle engelli olmayan bireylerde, farkındalığı artırarak empati kurmaları amaçlanıyor. Bu müze ile de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyaloğu geliştirilmiş oluyor.

Tamamen karanlık ve sesten izole olarak oluşturulan ve hayatın farklı kesitlerinin deneyimlendiği bu iki ortamda, insanların ötekileştirme, birbiriyle iletişim ve karşısındakini dinleme konularında düşünmeleri ve devamında farkındalıklarını hayata geçirmeleri, aksiyon almaları hedefleniyor.

İstanbullular, Doğa ve Park Alanı Taksim Tarihi Tramvayı, Vapur yolculuğu gibi gündelik hayatta bulunduğu yerleri Karanlıkta Diyalog’da tamamen karanlıkta deneyimlerlerken, özel bölümlerden oluşan Sessizlikte Diyalog’da ise yüz ifadelerini ve vücut dilini nasıl etkin kullanabileceklerini, işitme dışındaki duyularla neler başarılabileceği görülecek.

Türkiye’de ilk kez bir metro istasyonunda bu kapsamda bir müze hayata geçti.

Bugüne dek müzeye 100 binin üzerinde ziyaretçi geldi.

Hedeflenen, Turkcell’in desteği ile kalıcı Diyalog Müzesini hayata geçirerek, empati, ayrımcılık ve duyuların keşfi gibi konularda küçük yaştan itibaren farkındalık kazandırabilmek ve tıpkı Avrupa’nın belli ülkelerinde olduğu gibi eğitim müfredatına dahil olabilmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir