Fenerbahçe’nin 26. Kuruluş Yıldönümünde Neler Yaşanmıştı


1 Haziran 1934 yılında Fenerbahçe’nin 26. kuruluş yıldönümünde Türkiye’de eşi benzeri görülmeyen görkemli bir tören yapıldı. Tribünlerin inşaatı tamamlanan Fenerbahçe Stadı’nın açılışı Başbakan Şükrü Saraçoğlu tarafından yapıldı.

Saat 14.20’de Atletizm müsabakaları yapıldı. Yunanistan’ın üst düzey 4 şampiyonu ile Avusturya’dan 2 atlet ve Robert Koleji müsabakalarda yer aldı. Atletizm müsabakalarına Galatasaraylı sporcular da davet edildi ancak hiçbiri bu davete katılmadı.


Asıl merasim saat 16.30’da başladı. Fenerbahçe’nin faal atletleri, denizcileri, tenisçileri, futbolcuları ve voleybolcuları, Türk bayrağını taşıyan Ateş İbrahim önderliğinde bir resmi geçit yaptılar. Sahanın ortasında Fenerbahçe’nin F harfini oluşturdular. Geçiş sırasında askeri bando İstiklal marşını çaldı. Fenerbahçeli bir sporcu Türk bayrağını direğe çekti.


Kadıköy kaymakamı kısa bir konuşma yaptıktan sonra sarı lacivert örtüyü kaldırarak büstün açılışını yaptı. Bando Cumhuriyetin 10. yıldönümü marşını çaldı. Büstün etrafına federasyonlardan gelen çelenkler konuldu. (Atatürk yaşarken büstünün konmasına izin verdiği tek stat Fenerbahçe stadıdır. Bu büst bizzat Atatürk’ün emriyle Ankara’da yaptırılmıştır.)

İstiklal marşı okundu ve ardından Fenerbahçe’nin kuruluşunun 26. yıldönümü nedeniyle Fenerbahçe ikinci başkanı Hayri Celal bir konuşma yaparak Fenerbahçe’nin nasıl çalıştığını stadı nasıl yaptığını ve Atatürk’ün heykelinin dikilmesine verdiği izin nedeniyle Fenerbahçe ile gurur duyduğunu anlattı. Ardından Ateş-Güneş kulübü başkanı ve Bolu mebusu Cevat Abbas ve Fenerbahçe İdari Heyetinden Sait Salahattin birer konuşma yaptı. Zeki Rıza Sporel’e çeşitli hediyeler takdim edildi.

Fenerbahçeli sporcular büste bakarak şu şekilde ant içti:
“Türkün Ulu Gazisi
Senin açtığın yolda, senin göstereceğin yolda yürüyeceğimize, bizlere emanet ettiğin Cumhuriyeti kanımızla, canımızla koruyacağımıza, Türk ruhu, Türk asaleti, Türk sporculuğu mertliğiyle senin arkandan yürüyeceğimize, gözlerimizi senden ayırmayacağımıza ant içeriz.”

1 Haziran 1934 Cuma günü saat 17.30’da Zeki Rıza Sporel’in jübile maçı FC Wien takımı ile oynandı. Mücadeleyi hakem Kemal Halim Gürgen yönetti. Türkiye’de yapılan ilk jübile maçında Fenerbahçe Zeki ve Namık Erbay ile iki kez öne geçtiği karşılaşmada 4-2 mağlup oldu.

Bu gösterişli törene saat 11.00’den itibaren stat içi ve dışında 10 binden fazla seyirci katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir