Google Vergi Cezasını Ödemezse Erişimi Engellenecek

Google Vergi Cezasını Ödemezse Erişimi Engellenecek

Reklamlardan milyonlarca dolar kazanan Google Türkiye üzerinden kazandığı reklam kazancı için İrlanda üzerinden vergi ödedi.

Uluslarası ölçekteki Google gibi firmalar Türkiye’den elde ettikleri ticari gelirleri fazla vergi ödememek için düşük vergi kesintisi sağlayan İrlanda’yı tercih ediyor. İrlanda, düşük bir kurumsal vergilendirme olan yüzde 12,5′luk oranda (bazı şirketler için 2018′e dek yüzde 0) birçok avantaj sağlıyor. Google, Apple, Microsoft, Twitter gibi Amerikan merkezli birçok teknoloji firması bu yüzden İrlanda’yı tercih ediyor.

2006 yılından beri Türkiye’de faaliyette bulunan ve ana faaliyet kolu internet reklamcılığı olan Google, 2014 yılından itibaren video paylaşım sitesi YouTube üzerinden de çok ciddi reklam geliri sağlıyor. Google, Android ve uygulamalarda gösterilen reklamlardan da yaklaşık olarak 11 milyar dolar para kazandığı belirtiliyor.

Avrupa ülkelerinde Google hakkında çok sayıda soruşturma açılmış durumda. Geçtiğimiz yıl Fransa’da Google’a ait Paris ofisine Fransa polisi vergi kaçakçılığı soruşturması kapsamında sabah saat 5 gibi baskın yapmıştı.

Türkiye’de vergi kaybına sebebiyet veren google kesilen 300 milyon TL tutarındaki cezayı ödemezse erişim yasağına uğrayacak.

Diğer yandan Google, yeni açıkladığı planında internet reklam gelirlerini, gerçek hayattakiyle kıyaslayabilmek için milyarlarca kredi kartını takip etme kararı aldığını belirtti.

Rekabet Kurumu Google Hakkında Soruşturma Açtı

İrlanda’nın Vergi Sistemindeki Esnek Yapısı Büyük Yabancı Şirketleri Ülkeye Çekerek Para Kazandırıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir