Türkiye’nin Kalkınmasını Yavaşlatan Doğu ve Güneydoğu İlleri İçin Yapılması Gerekenler

Türkiyenin Kalkınmasını Yavaşlatan Doğu ve Güneydoğu İlleri İçin Yapılması Gerekenler

İl ve bölgelerin gelişmişlik sıralamasına göre Türkiye’nin en gelişmemiş şehri Muş. En son kademedeki gelişmemiş şehirler sırasıyla Diyarbakır, Kars, Iğdır, Batman, Ardahan, Bingöl, Şanlıurfa, Mardin, Van, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari ve Muş

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gelişememesinin temelinde insani sorunlar yatmaktadır. Feodal ağalık düzeni yıkılarak, kırsal alanlarda yaşayan halkın toprak sahibi yapılması, işsizliğe çözüm yolları aranması en önemli hedef olması gerekiyor.

Bölgede yatırımların ve hayvancılığın gelişmesi teşvik edilmeli, halkın uygun iskân politikalarıyla sulanabilir yeterli arazi tahsisleriyle üretime katılması sağlanmalı.

Din adamları törelerin dini emir olmadığını bölge insanına devamlı anlatmalı, eğitim önemsenmeli sadece yeni yetişen nesiller değil yetişkinler de çeşitli etkinliklerle bilinçlendirilmeli eğitilmelidir.

Böylece halkın devletine güveni bağlılığı ve aidiyet duyguları gelişecek, teröre alet olmayacaklardır. Eğitimli bilinçli bölge insanları memleketlerinde görev yapmaya özendirilmeli, zengin aşiret ağalarına vergi baskısı ve vergi muafiyetleriyle devlet ortaklığıyla yatırım yapmaya iş sahaları açmaya özendirilmelidir.

Tüm bunlar yapılırken ülkemizin birlik ve bütünlüğüne rejimine yönelik her türlü faaliyetlere karşı yasal boşluk bırakılmaksızın tüm tedbirler çağdaş ülkelerde olduğu gibi gerçekleştirilmeli, devlete karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunanlara yönelik cezalar caydırıcı nitelikte ve en ağır şekilde uygulanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir