Hakem Puanları Notları Nasıl Verilir

Hakem Puanları Notları Nasıl Verilir

Futbol maçlarını yöneten hakemlere gözlemciler tarafından maç sonunda puanlar belirlenir. Bu puanları hakemler bir takım kriterlere göre alır. Açıklanan hakem puanları not çizelgesine göre değerlendirilir. En yüksek hakem puanı 10 en düşük hakem puanı 5’dir.

Hakem Not Çizelgesi;
9 ile 10 arası Mükemmel performans (kusursuz)
8,5 ile 8,9 Çok iyi (çok beğenilen performans)
8 ile 8,4 İyi (verimli performans)
7,5 ile 7,9 Tatmin edici (geliştirilmesi gereken yönleri var)
7 ile 7,4 Vasat performans (beklentilerin altında)
6 ile 6,9 Zayıf performans (oldukça yetersiz)
5 ile 5,9 Çok zayıf performans (kabul edilemez)

8,0 ile 8,4 arasındaki bir not, hakemin maçı beklentilere uygun bir şekilde verimli bir performans sergileyerek yönettiği anlamına gelir. Çünkü hakemlerden beklenen maçı İYİ yönetmeleridir.

8,4’ten yüksek bir not için hakemin zor ve kritik anlarda doğru kararlar vermiş olması gerekir (bunlar maçın kontrolüne olumlu katkıda bulunan önleyici karar ve tutumlar da olabilir).
8,3 ve 8,4 notları, hakemin gerçekten iyi ve verimli bir performans ortaya koyduğu anlamına gelir ve hakemin bir sonraki maç için hazır olduğu mesajını verir.
8,2 notuyla hakemin performansı iyi ama daha fazlası yok şeklinde değerlendirilir.
8,0 ve 8,1 notları, performans iyi idare eder şeklinde değerlendirilir ve hakemin bir sonraki maçta dikkatli olması gerektiği mesajı belirtilir.

Eğer hakem; kırmızı kart pozisyonları (ciddi faullü oyun, şiddetli hareket, bariz gol şansının önlenmesi, ikinci sarı kart) veya yanlış penaltı kararları gibi önemli bir kararda, çok açık bir hata (siyahla beyazın farkı kadar açık bir hata) yapmışsa, aşağıdaki notları alır;
Hakem 8,3 veya daha yüksek bir notu gerektiren, iyi veya çok iyi bir maç yönetmiş olmasına rağmen önemli bir hata yapmışsa hakemin notu 7,9’a düşer.
Hakem 8,0, 8,1 veya 8,2 notunu hak edecek iyi bir yönetim sergilemiş, ancak çok önemli bir hata yapmış ise, hakemin notu 7,8’e düşer.
Hakemde maçın genel kontrolüyle ilgili bir takım eksiklikler ve geliştirmesi gereken yönleri varsa, 7,7 puanı verilir.
Hakem maçta birden fazla siyahla beyazın farkı kadar çok açık bariz hatalar yapmışsa notu 7,4 veya daha düşük olur.

Bu puanlama, bir gol pozisyonundaki ofsayt kararında çok açık bir hata yapan bir yardımcı hakem için de geçerlidir. Prensipte, yardımcı hakemin yaptığı hata hakemin notunu etkilemez fakat hakem, yardımcı hakemin kararının doğruluğunu değerlendirebilecek ve hatalı kararı kabul etmeyecek bir pozisyondaysa hakemin notu da bu hatalı karardan etkilenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir