Greyfurt ve Portakal Suyu Deri Kanseri Riskini Artırıyor

Greyfurt ve Portakal Suyu Deri Kanseri Riskini Artırıyor

Amerika’da onkologlar tarafından yüzbinden fazla kişide yapılan araştırmada greyfurt yiyen ve portakal suyu içenlerin melanoma adlı deri kanserine yakalanma riskinin artabileceği tespit edildi. 1984 ile 2010 yılları arasında Hemşire Sağlığı Araştırmasına katılan 63 bin 810 kadın ve 1986 ile 2010 arasında Sağlık Profesyonelleri Araştırmasına katılan 41 bin 622 erkekte gıda rejimleri izlendi.

Çalışmayı düzenleyen Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji, Bölümü Araştırma Görevlisi, Dr. Shaowei Wu somut öneriler için yeni araştırmaların gerektiğini belirtiyor ancak yine de greyfurt ve portakal suyunu çok tüketenleri güneşte fazla kalmamaları konusunda uyarıyor.

Amerika Klinik Onkoloji Derneği tarafından açıklanan bulgulara göre, günde birden fazla greyfurt yiyen ya da günde bir buçuk bardak portakal suyu içen kişilerde melanomaya yakalanma riski, bu turunçgilleri haftada 2 kez tüketenlere göre yüzde 36 daha yüksek.

Ayrıca güneş ışığına hassas olanlar ya da güneşte fazla kalanlarda risk daha yüksek.

Araştırmacılar, melanoma ile turunçgillerde yoğun miktarda bulunan furokumarin maddesi ilişkisinden şüpheleniyor. Daha önceki araştırmalarda, furokumarinin, ciltte güneş ışığına ve melanoma tetikleyen morötesi ışınlara hassasiyeti artırdığını ortaya koymuş. Güneşlenme losyonlarıyla, sedef hastalığına karşı ağızdan alınan ilaçlarda doğal furokumarinler içeren psoralen denen maddelerin de uzun kullanımlarda melanoma riskini artırdığı gösterilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir