Sesi İşaret Diline İşaret Dilini Sese Dönüştüren Cihaz İcat Edildi

Sesi İşaret Diline İşaret Dilini Sese Dönüştüren Cihaz İcat Edildi

İşitme engellilerin konuşma işaret dilini bilmeyen insanlar, onlarla iletişim kuramıyor.
Bulgaristan’da Sofya Aziz Kliment Ohridski Üniversitesi Matematik Fakültesi programlama bölümü öğrencileri, bunu çözen bir cihaz üretti.

Bileklik şeklinde görünen cihaz akıllı telefon aracılığıyla işaret dilini sözcüklere, sözcükleri ise işaretlere dönüştürüyor.

Proje yöneticisi şunları belirtti:
Ekibimizle son 1,5 yıldır jestlerin kola takılan bileklik şeklindeki cihazla tanınması ve akustik dile tercümesi projesi üzerinde çalışıyoruz. İşitme engelli insanlar iş bulma, üniversite okuma konusunda büyük sıkıntılar çekiyor. Bu bileklik, karşıdaki insan el hareketi yaparken akıllı telefona bağlanarak demek istediklerini sese dönüştürür ve tersi durumunda sesi, jest animasyonuna çevirir.

Çeviri mükemmel bir çeviri değil çünkü işaret dilinin yapısı çok karmaşıktır fakat bu şekilde bundan önce bir türlü kurulamayan iletişim mümkün olacak. İşitme engellilere dünyamızla iletişim kurmalarına imkan tanıyacağız, biz de onların hikayelerini öğreneceğiz. Onlar da aynen bizim gibidir fakat biz dillerini anlayamayıp kendilerini görmezden geliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir