Dünyayı En Çok Süper Zenginler Kirletiyor Aşırı Karbon Eşitsizliğine Sahipler

Dünyayı En Çok Süper Zenginler Kirletiyor Aşırı Karbon Eşitsizliğine Sahipler

Dünyayı En Çok Süper Zenginler Kirletiyor Aşırı Karbon Eşitsizliğine Sahipler

Dünyada yoksulluğun azaltılmasına odaklanan 21 bağımsız hayır kurumundan oluşan İngiltere merkezli bir konfederasyon olan Oxfam, 2015 yılında Aşırı Karbon Eşitsizliği başlıklı bir rapor yayımladı ve dünyadaki zenginlerin ilk yüzde 10’unun çıkardığı karbon emisyonlarının dünyanın yüzde 50’sini oluşturduğunu, en alttaki düşük gelirli insanların yüzde 50’sinin karbon emisyonları dünyanın yüzde 10’unu oluşturduğunu tespit etti. Çok sayıda özel uçaklara, lüks yatlara ve konuta sahip olan süper zenginler atmosfere herkesten daha fazla karbon salıyor.

Nature’de yayımlanan bir diğer bilimsel araştırmada, dünya çapında zengin elitlerin tüketiminin, küresel çevresel ve sosyal etkilerin artışının açık ara en güçlü belirleyicisi ve en güçlü hızlandırıcısı olduğunu ortaya çıkardı. Kirletici elitler olarak tanımladıkları zenginlerin iklim sorununun merkezinde olduğunu buldu.

Cambridge Sustainability Commission raporuna göre, kirletici elit olarak tanımlanan dünyanın zenginlerinin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yaşam tarzlarını kökten değiştirmeleri gerektiği belirtiliyor.

Bm’ye göre, dünyanın en zengin yüzde 1’i, en yoksul yüzde 50’nin birleşik karbon emisyonlarının iki katını üretiyor.

Varlıklı insanlar dar gelirli insanlardan daha çok enerji ve doğal kaynak harcıyor. Almanya Federal Çevre Dairesi tarafından yapılan bir araştırmada büyük ev, otomobil seyahati ve uçak yolculuklarının ekolojik bilançoyu bozduğu belirtiliyor.

Dünyanın en zenginlerinden iklim ikiyüzlüsü olarak tanımlanan Bill Gates, kullandığı yatlar, jetler ve helikopterlerle 1 günde dünyayı binlerce insandan daha çok fazla kirletiyor. Oturduğu 5000 metrekarelik evi, seyahatlerde kullandığı özel jet filosu ekolojik bilançoyu bozuyor. Dünya kaynaklarını bu kadar sorumsuz kullanarak çevreye zarar veren bu kişiler adeta insanlarla dalga geçercesine iklim değişikliğine vurgu yaparak kitap yazıyor ve çevreyi az kirleten insanlara nasihat çekiyor.

Diğer yandan dünya nüfusunun yüzde 90’ı hayatında hiç uçağa binmemiş durumda. Dünya çapında insanlar, hükümetlerin en zenginlerin karbon salımlarına dur demesi gerektiğini, iklim krizine en çok bunların neden olduğunu ancak en yüksek bedeli dünyanın en fakir insanlarının ödediğini düşünüyor.

İsveçli bilim adamları, çevrenin en kötü niyetli kirleticilerinin isimlerini bir rapor yayınlayarak açıkladı. 10 ünlünün seyahat güzergahları incelendi. Sadece bu 10 ünlünün uçuşla ilgili emisyonlarının ortalama insandan 10 bin kat daha yüksek olduğunu belirtti.

İsveçli araştırmacıların derecelendirmesinde ilk sırada, karbon ayak izi 1500 ton CO2‘yi aşan (sadece uçakla değil, helikopterle de) çok sayıda uçuş yapan Bill Gates yer alıyor.

Paris Hilton 2017 yılında 59 uçuşu genellikle 19 yolcunun sığabileceği kişisel bir jetle yaptı ve 1200 ton CO2 atmosfere yaydı. Jennifer Lopez (1000 ton CO2), Oprah Winfrey (615 ton CO2), Mark Zuckerberg (485 ton CO2), Margaret Whitman (379 ton CO2), Karl Lagerfeld (105 ton), web video yapımcısı, yarış arabası sürücüsü Felix von der Laden (29,6 ton) ve eski futbolcu Andre Schurrle (18 ton), Çevreci ve aktivist Emma Watson (15,1 ton CO2) emisyon çıkardı.

İklim krizindeki ana suçlular sadece süper zengin tüketiciler değil; havacılık, otomobil, çelik, kimya ve diğer karbon yoğun sermaye sektörlerinin üretimine sahip olan, kontrol eden ve bunlardan kâr eden insan sınıfıdır.

Ayrıca araştırmacılar zengin, fakir ülke ayrımı dışında; fakir ülkelerde yüksek karbon emisyonu üretenler olduğu gibi, zengin ülkelerde çok düşük karbon emisyonuna yol açanların olduğunu da belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyanın en büyük karbon emisyonuna neden olduğu biliniyor. ABD’nin en zenginleri her yıl kişi başına 75 ton ile dünyadaki en yüksek emisyon salımını gerçekleştirirken, ABD’nin en fakirleri ise kişi başına 10 ton karbon emisyonuna neden oluyor. Ortalamaya vurulursa bir Amerikalı dünyanın geri kalanından 3 kat daha fazla karbon emisyonuna yol açıyor. Her yıl bir Amerikalı ortalama 21 ton karbon salımına neden olurken, Sahra Altı Afrika’da bir kişinin ortalama yıllık karbon salımı sadece 1,6 ton.

Analizciler geçinmek için mücadele eden insanlara değil, kirliliğe yol açanlara servet vergisi getirilmesini öneriyor. Emisyon sorumluluğunun yüzde 100’ünü tüketicilere yüklemek, kapitalizm altında piyasa değişiminin ideolojik bir hilesidir.

Kaynaklar:
nature.com/articles/s41467-020-16941-y

rapidtransition.org/wp-content/uploads/2021/04/Cambridge-Sustainability-Commission-on-Scaling-behaviour-change-report-Executive-Summary.pdf

www-cdn.oxfam.org/s3fs-public/file_attachments/mb-extreme-carbon-inequality-021215-en.pdf

sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016073831930132X

thegatewaypundit.com/2022/09/hypocrite-bill-gates-arrives-helicopter-suv-climate-change-conference-beach-resort-blaine-wa-video/

jacobin.com/2021/05/rich-people-climate-change-consumption

lucaschancel.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir