Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır Wc Eğitimi Nasıl Olmalı Verilmeli

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır Wc Eğitimi Nasıl Olmalı Verilmeli

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır Wc Eğitimi Nasıl Olmalı Verilmeli

Tuvalet eğitimine başlamada zamanlama çok önemlidir. Vaktinden önce tuvalet eğitimine başlamanız ve çocuğunuzu bu konuda zorlamanız çocuğunuzda ruhsal sorunlara ve onun daha uzun süreli altını ıslatmasına neden olabilir. Geç başlamanız da tuvalet alışkanlığı kazanmasının gecikmesine neden olabilir.

Çocukların büyük kısmı tuvalet alışkanlığını 18-36 ay dolaylarında kazanır. Ara sıra gündüzleri 4 yaşına kadar, geceleri 5 yaşına kadar altına kaçırabilir bunu doğal karşılayınız ancak 5 yaşından sonra gece işemeleri sürüyorsa doktorunuza başvurun.

Ayrıca 3 yaş civarı toplumsallaşma ve kreşe başlama yaşı olduğundan bezli olmak çiş ve dışkı kontrolü sağlayamamak çocuğun arkadaşları arasında rahatsız olmasına ve kendini dışlamasına neden olabilir.

Çocuğun, idrar ve dışkısını neden beze ya da yerlere değil de tuvalete yapması gerektiğinin bilincine varacak olgunluğa erişmesi gerekir. Bu olgunluk çocuklarda genellikle 18-36 ay dolaylarında gelişir.

Çocuğa hemen, birazdan, daha sonra gibi zaman kavramlarını öğretmelisiniz.

Çocukla çiş ve kaka kavramları hakkında konuşmalı, neden bezlendiğini, niçin bezi çıkartıp tuvalete oturması gerektiği anlatılmalı. İçtiği su ve besinlerden oluşan artıkların, çiş ve kaka olduğunu, onlara artık vücudun ihtiyacı kalmadığı için atılması gerektiğinin anlatılması gerekiyor.

Çocuğunuz tuvalet eğitimi konusunda, korku duyuyorsa bir süre eğitime ara vermelisiniz.

Ayrıca çocuğunuz tuvaletini yaptığında olumsuz sözler söylemeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir