Efes’i Ziyarete Gelenlerin Büyük Bir Bölümü Amerikan Vatandaşı

Efes'i Ziyarete Gelenlerin Büyük Bir Bölümü Amerikan Vatandaşı

Türkiye’de turizm sektöründe sadece deniz-kum-güneş üçlüsünün hakim olduğu destinasyonlar değil, alternatif turizm çeşitlerini de bünyesinde bulunduran çekiciliği olan destinasyonların gerekli payı alması beklenmektedir.

Bu kapsamda değerlendirildiğinde Efes Antik Kenti kendi bünyesinde ve çevresinde var olan turistik arz kaynakları sayesinde kültür turizmi anlamında dünyada sayılı antik şehirler arasına girebilcek bir potansiyele sahiptir.

Antik dönemden günümüze kadar uzanan süreçte yerleşik hayatın devam ettiği sayılı ören yerlerinden biri olan Efes tarihi boyunca her dönemde ticaret, kültür, sanat ve din bakımından çok değerli bir uygarlık merkezi olup, insanlık tarihinin yeryüzündeki mirasıdır.

2015’te yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Efes’i ziyaret etmek için gelen turistlerin büyük bir bölümü Amerika vatandaşı.

Alman, İspanyol, Meksikalı ve Avustralyalı katılımcıların çoğunluğu Efes hakkında internetten bilgi sağlarken, Amerikalı ve İngiliz turistlerin çoğunluğu arkadaş ve akraba görüşleriyle, Malezyalı turistlerinse çoğunluğunun seyahat kanallarını ve interneti tercih ettiği görülmekte.

Efes’e en çok turist gönderen ülkelerde ilk sırada Amerika, ikinci sırada İngiltere ve üçüncü sırada Avustralya bulunuyor. Bunun sebebi, Kuşadası limanının kruvaziyer gemilerinin Türkiye’ye en çok uğradığı destinasyonlardan biri olması ve yapılan araştırmalara göre bu gemilerin yolcu portföyünün genellikle Amerikalı ve İngilizlerden oluşması olabilir. Çünkü Efes Ören Yeri ve çevresi, kruvaziyer turizm açısından Türkiye’nin en gözde limanlarından biri olan Kuşadası limanına olan yakınlığı ile dikkat çekmektedir.

Ayrıca 2015 yılının Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılına denk gelmesi Avustralyalılar’ın Efes’i ziyaret etme isteklerinin doğması, Avustralya’yı 3. sıraya taşımış olabilir.

Bölgenin turist rehberlerine çok büyük görev düşmektedir. Kent hakkında derinlemesine verilen her bilgi ve detay ziyaretçinin aklında kalarak başkalarına aktarılmasında etkili olacaktır. Bu yüzden bölgenin rehberleri kent ve çevresi hakkında donanımlı bilgiye sahip olmalı, Efes ve çevresinin tarihten günümüze kadar olan sürecinde, her dönemde ve farklı dinlerde önemli bir yere sahip olduğuna değinmelidirler.

Yapılan araştırma sonucunda, yabancı ziyaretçilerin Efes’in Hristiyanlığa ve Yahudiliğe özgü önemli değerleri hakkında pek bilgi sahibi olmadığı saptanmıştır.

Bu değerlerin tanıtımına daha fazla önem verilmesi, inanç turizmi bakımından yerleşim alanının değeri daha da vurgulanarak ve bölgeye yönelik dini turlara teşvik sağlanması gerekiyor.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu antik kentin şuana kadar sadece yüzde 25’inin kazılabildiğini bilmemektedir. Bu sebeple, Efes’in aslında çok büyük bir antik yerleşim alanı olduğu ve sadece dörtte birinin kazılabildiğine dair bilginin paylaşımına önem verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir