Bilgisayar Playstation ve Xbox Kullananlar Dikkat

Bilgisayarı Çok Kullananlar Bu Hastalığa Yakalanmış Olabilirsiniz

Uzun süre tek tip iş yaparak elini çok fazla kullananlar örneğin süt sağan, el işi ile uğraşanlar gibi ve bilgisayar ile video oyun konsollarını çok uzun süre oynayanlarda görülen Karpal Tünel Sendromu; parmaklarda uyuşma, bilekten kola kadar ani ve keskin ağrı, parmaklarda yanma hissi, sabahları görülen şişlik ve el krampları, başparmakta güç kaybı, el ve bilek ağrısıyla uyanma, elde karıncalanma, iğnelenme hissi ile ortaya çıkar.

Bilekte ezilme, kırık sonucu da sıkça görülür. Kadınlarda 3 kat fazla rastlanır. Şeker ve romatizma hastalarında oluşma ihtimali daha da yüksektir.

İlk olarak daktilo kullananlarda görülmeye başlanmış. Fazla mesai yapmak zorunda kalan veri giriş elemanlarında, piyano ve kalın telli parmakla çalınan gitar gibi çalgıları kullananlarda sıkça görülmektedir. Yaşa bağlı olarak kireçlenme veya yağ dokusuna ait çeşitli rahatsızlıklarda ortayada çıkabilmektedir.

Bilgisayar kullananların dikkat etmesi gerekenler :
Klavye tuş takımı açısından elin rahat hareket edebileceği genişlikte ürünler kullanılmalı, Laptop klavyesi gibi ergonomik olmayan ürünleri kullanmayınız.

Masa başında dizüstü bilgisayar kullananların rahat bir masaüstü klavye kullanması önerilir.
Bilekler için çeşitli bilek altı destekleyici ürünler kullanılabilinir. (Burada asıl önemli olan kolun dirseğe kadar olan kısmının desteklenmesidir)

Özellikle Xbox, Playstation ve taşınabilir el konsollarında uzun saatler geçirmek sonraki yaşlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu ürünlerin sınırlı süreyi aşılmayacak şekilde kullanılmasında ciddi yararlar vardır.

Oyun konsolu üreten firmaların ürettikleri çözüm yolları
Microsoft Xbox 360 için Kinect (hiçbir ürünle fiziksel temas gerektirmez)
Sony Playstation 3 için PlayStation Move (avuç içi taşınabilir ürünle fiziksel temas gerektirir)
Nintendo Wii (avuç içi taşınabilir ürünle fiziksel temas gerektirir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir