Slovakya’da Yerli Gıdaların Tüketilmesi Teşvik Ediliyor

Slovakya'da Yerli Gıdaların Tüketilmesi Teşvik Ediliyor

Türkiye’de neredeyse tüm gıda ürün sahipleri yabancı iken Slovakya’da bu konuya çok ciddi önem verilmeye başlandı. Slovak otoriteleri yerli ürünlerin raflarda daha fazla yer alması konusuna öncelik vermekte.

Slovakya’da ithal gıdalarda kullanılan maddelerde sağlığı tehdit edici bir unsur bulunmamakla birlikte taze yerli gıdaların tüketilmesi teşvik edilmekte.

İthal edilen et, yumurta ve süt ürünlerinde kullanılan koruyucu bir takım kimyasal maddeler ürünlerin kalitesini etkilemektedir. Örneğin; Slovakya Devlet Gıda ve Veterinerlik İdaresi tarafından yapılan gıda testlerinde Slovakya’da ve Avusturya’da satılan aynı markalı gıdaların aynı kalitede olmadıkları ortaya çıktı.

Slovakya’da 2016 yılı Ocak-Kasım arası dönemde; tarım ve gıda ürünlerinde dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,7 oranında artarak bir milyar 200 milyon avro oldu.

Slovakya Gıda Üreticileri Birliği, Slovakya’nın geleneksel gıda üreticilerinin piyasadaki zincir marketlerin rekabetinden olumsuz yönde etkilendiğini, gıda üretim kapasitesinin kademeli olarak gerilediğini ve bunun fiyatları da etkileyeceğini açıkladı. Aynı durumlar Türkiye’de yaşanmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir