Yargıtay Kaçak Elektrik Ücretlerini İptal Etti

Yargıtay Kaçak Elektirik Ücretlerini İptal Etti

Hukuka aykırı bir şekilde hırsızların kullandığı kaçak elektrik ücretlerini diğer abonelerinden tahsil eden elektrik dağıtım şirketine karşı açılan davada Kaçak elektrik ücretlerinin faturalarda gösterilmemesi ve tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmedildi.

Kararda hırsızlık yapılarak kullanılan kayıp kaçak elektrik bedellerinin kurallara uyan abonelerden tahsil edilmesinin hukuk ve adalete uymadığı belirtilerek bu durumun aynı zamanda hırsızlara karşı gerekli önlemlerin alınmamasını sağladığı belirtildi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin görevi, hırsızlara karşı engelleme ve takip edilerek denetlenmesi, kurallara uyan abonelere ise şeffaflık gereği ödediği bütün ücretlerin faturalarda açıkça belirtilmesinin vazgeçilmez unsurlar olduğu vurgulandı.

Kesilen elektrik bilgileri ve kesinti tarihleri faturalarda yeralmıyor. Elektrik kesintileri nedenyile işinde zarar edenlere bu hizmet ayıbı nedeniyle geri ücret ödenmiyor.

Enerji Bakanı, evlerde kullanılan elektrikten yüzde 57,6 oranında enerji bedeli alındığını ve faturadan yüzde 9,2 oranında kaçak bedeli tahsil edildiğini belirtmişti.

Elektrik faturalarında yer alan bazı ücretlerin açıklaması kısaltılarak belirtilmekte bunların tam açıklamaları ve faturalara yansıttıkları bedellerin oranları şunlar;

yüzde 9.2 Kayıp Kaçak Enerji Bedeli
yüzde 7.8 Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli
yüzde 3.4 Elektrik Tüketim Vergisi
yüzde 2.2 Perakende satış hizmeti bedeli ve sayaç okuma
yüzde 2.4 İletim Sistemi Kullanım Bedeli
yüzde 1.4 TRT payı
yüzde 1 Belediye Tüketim Vergisi
yüzde 0.7 Enerji Fonu
yüzde 15.3 KDV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir