Bireylerin Hızlı Teknolojik Gelişimlere Ayak Uydurabilmeleri İçin Eleştirel Düşünmeye İhtiyacı Var

Bireylerin Hızlı Teknolojik Gelişimlere Ayak Uydurabilmeleri İçin Eleştirel Düşünmeye İhtiyacı Var

Amerika ile Kanada’da 46 kuramcı tarafından eleştirel düşünme üzerine çalışmalar sonucunda; eleştirel düşünme, bireyin ne yapacağına ve neye inanacağına karar vermesi için çözümleyici, değerlendirmeye yönelik bilinçli olarak yargılarda bulunması ve bu yargıları ifade etmesi olarak tanımlanmıştır.

Eleştirel düşünme, bir konuyu, niçin, ne zaman, nerede, kim ve nasıl soruları sorularak çok farklı yönlerle ele alıp, detaylı inceleme ve sonuçlar üretmedir.

Bilginin ezberlenmesi yerine öğrenilmesini savunan, eleştirel düşünme becerileri gelişmiş bireyler için eleştirel düşünme gereklidir. Çünkü, bireylerin, hızlı teknolojik gelişimlere ayak uydurabilmeleri, problem çözebilme, hızlı ve etkili karar verebilmeleri ancak, eleştirel düşünebilmelerine bağlıdır.

Günlük hayatta halen olumsuz anlamda kullanılan eleştiri kelimesi, aslında, incelenen konunun hem iyi hem de kötü yanlarını ortaya koyan zihinsel bir süreçtir.

Eleştiri, bir paylaşım, iletişim biçimi, düşünce alışverişi ve karşılıklı öğrenmedir. Eleştirinin doğru yapılmasının ön koşulu, konu ya da kişileri anlamaktır.

Eleştirel düşünmenin yetenek olarak kabul gördüğü günümüzde, kişilerin bu anlamda kendilerini yetiştirmeleri, her alanda tercih edilebilirlik açısından büyük bir gerekliliktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir