Japonya Başbakanı Rusya Lideri Putin İle Kuril Adaları İşgalini Görüşecek

Japonya Başbakanı Rusya Lideri Putin İle Kuril Adaları İşgalini Görüşecek

Japonya Başbakanı Shinzo Abe 2 ve 3 Eylül 2016 tarihlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için Rusya’ya Vladivostok kentinde resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Görüşmede, II. Dünya Savaşından sonra Rusya tarafından işgal edilen Kuril Adaları(Hokkaido’ya bağlı) Kuzey Japon Adaları konusu ele alınacak ve bir barış anlaşması imzalanması ele alınacak.

Japonya Başbakanı Abe, Putin’i adaların iadesi konusununda görüşmeye ikna etmek için Japonya’nın ekonomik işbirliği planını sunması bekleniyor.

Öte yandan, bu adaları ziyaret eden bir Japon vatandaşın Rusya tarafından limitin üstünde para bulundurduğu bahanesiyle alıkonulması iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden oldu. Japonya, diplomatik olarak durumu protesto ederek vatandaşının serbest bırakılmasını talep etti.

1855 yılında ele geçirdiği Kuril Adalarını II. Dünya Savaşı sonunda Sovyetler Birliği’ne kaptıran Japonya, aslında hiçbir doğal zenginliği bulunmayan bu adalar üzerinde halen ısrarcı davranmakta. Üstelik bu adalarda 35’i faaliyette olmak üzere 100 volkan bulunmakta.

Ancak yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre bu adalarda yaşayan çoğunluğu Rusların oluşturduğu Ukraynalılar, Belaruslular, Koreliler ve Tatarlardan ve çok sayıda farklı milletlerden oluşan halk, Japonya egemenliğine girmek istiyor.

Adalarda yaşayan insanların hemen hemen yarısına yakını, bölgenin kötü yönetiminden ötürü yoksulluk sınırı altında yaşamlarını sürdürmekte. En önemli geçim kaynakları balıkçılık.

Günümüze kadar geçen sürede çözülemeyen bu sorun, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle, Japonya ve Rusya arasında bir barış mutabakatına varılmasını engellemekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir