Kanserojen Solvent İçerikli Ürünlerin İnsanlara Verdiği Zararlar Nelerdir

Kanserojen Solvent İçerikli Ürünlerin İnsanlara Verdiği Zararlar Nelerdir

Çin malı yapıştırıcılar solvent ve toksik maddeler içeriyor. Çocuklar derslerde bu yapıştırıcıları kullanıyor. Solvent sıvı ve stick her türlü yapıştırıcıda bulunabiliyor.

Endüstride hemen her sektörde solvent kullanılır. Solventler, içerdikleri kimyasal maddelerin özelliklerine göre tehlikeli madde ve kullanım sonucunda da tehlikeli atık özelliği gösterirler.

Solvent etkilenmesi açısından boya, vernik, cila imalatı, uygulanması, uzaklaştırılması, metal parlatma, mürekkep, toner kullanılan baskı işleri, astarlama, kaplama işleri, kuru temizleme yoğun solvent kullanılan bu nedenle de ilk akla gelen işlerdir. Ancak solventler endüstride çok daha geniş bir kullanım alanına sahiptir; metal eşya üretiminde boyama öncesi, kaynak işlemi öncesi yağ gidermede, makine bakımında parça yıkamada, plastik eşya üretiminde hemen her aşamada, yapıştırıcı kullanılan hemen tüm işlerde, böcek yok etme imalatında, kimyasal madde imalatında hatta kozmetik üretiminde solventler kullanılır.

Birçok solvent kimyasalı vardır. Solvent insan vücuduna Solunum, Yutma ve Deri yoluyla giriş yapar.

Çoğu solvent oda sıcaklığında hızla buharlaşabilir özelliktedir. Solvent buharı, zerrecikleri ve solventle kirlenmiş tozlar akciğerler aracılığıyla kolayca kana karışmaya aracılık eder. En önemli etkilenme yoludur.

Solvent bulaşmış ellerle yenilen yemek ya da doğrudan solvent bulaşmış yiyeceklerin tüketilmesi sindirim yoluyla maruziyete neden olur.

Yağ çözen özellikleriyle derinin koruyucu etkisini azaltırlar. Deriden rahatlıkla emilir ve kana geçerler.

Solventlerin sağlık bozucu etkileri birbirlerinden oldukça farklıdır ve solventler çoğunluklu çeşitli karışımlar halinde piyasaya sürülürler. Etkilenme yolu sağlık bozukluğunun tipini, gelişimini ve ağırlığını değiştiren önemli bir faktördür. Solunum yoluyla vücuda alınan solventler kana karışıp diğer organlarda da zarar oluşturacaktır ancak öncelikle üst solunum yollarında (burun, yutak, gırtlak, bronşlar) ırgalanmaya yol açacaktır.

Deri yoluyla alınması durumunda ise benzer ırgalanma durumu etkilenen deri bölgesi için geçerli olacaktır. Deride kuruma, basit çatlaklardan süregen deri iltihabına kadar sağlık sorunları öncelikle yaşanacaktır.

Bazı solvent kimyasalları ve sık kullanıldığı işler

Aseton: Endüstriyel kaplama, kozmetik üretimi
Trikloroetilen: Yağ giderme
Toluen: Endüstriyel kaplama, çeşitli üretim işleri (geniş kullanım alanı)
Metilklorit: Boya sökme
Metil Etil Keton (MEK): Basım işleri (mürekkep içeriği ve mürekkep çıkarıcı), böcek öldürücü üretimi
Perkloro Etilen: Kuru temizleme
Siklohekzanon: Plastik, böcek öldürücü üretimi, elektronik endüstrisinde kaplama işi
N Metil Pirolidon (NMP): Elektronik endüstrisinde, plastik üretimi, petrokimya endüstrisi, böcek öldürücü üretimi
Tetrahidrofuran (THF): Plastik üretimi, böcek öldürücü imalatı, polimer kaplama, parfüm üretimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir