Trafik Neden Olur Nasıl Oluşur

Trafik Neden Olur Nasıl Oluşur

Trafik Neden Olur Nasıl Oluşur

İngiltere Exeter Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen modellemeye göre trafiğin anlık olarak durmasına neden olan bir olayın hemen ardından, yaklaşık bir kilometrelik mesafedeki araçların yavaşladığı ve trafiğin kısmen sıkıştığı belirlendi.

Trafik sıkışıklığına neden olan olay ortadan kalktıktan sonra ön taraftaki araçlar hemen hızlansa bile arka taraftaki araçların 10 dakika sonra bile durduğu anlaşıldı fakat yüzlerce aracı etkilese de trafiğin anlık olarak durmasına neden olan olaya sadece ön taraftaki birkaç araç tanık olabiliyor.

Bir sürücü frene bastığı zaman arkasındaki trafiğin tamamını etkilemekte. Frene hangi kuvvetle basıldığı çok önemli. Örneğin önündeki araçların hareketini dikkatle takip eden bir sürücü, bir sorun olması durumunda dengeli bir şekilde yavaşlayarak tamamen durmadan hareketine devam edebilir, böylece trafiğin akıcı kalmasını sağlar ama sorunu geç fark eden sürücü ani fren yaparak kısa süreliğine de olsa tamamen durur ve bu durum arkasındaki trafiği kilometrelerce etkiler.

Araştırmalara göre yola çıkan bir köpek, şerit değiştiren bir kamyon ya da dışarıdaki bir şeye bakarken yavaşlayan bir sürücü bu duruma neden olabiliyor ve bu olaylar gerçekleştikten belli bir süre sonra trafik etkileniyor. Arkadaki tüm araçların durup tekrar hızlanmasına neden olan bu durum bir şok dalgası şeklinde arka kısımlara doğru yayılarak, yoğun trafikte beklenmeyen sıkışıklıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir