Yalnızlık Duygusunun Belirtileri Yalnızlık Duygusundan Nasıl Kurtulurum

Yalnızlık Duygusunun Belirtileri Yalnızlık Duygusundan Nasıl Kurtulurum

Yalnızlık Duygusunun Belirtileri Yalnızlık Duygusundan Nasıl Kurtulurum

Yalnızlık, birinin acı verici geçmişine veya önceki deneyimlerine derinden dayanabilen bir durumdur. Etrafında etkileşime girecek başkaları olsa bile, bireylerin kendileri tarafından ya da terk edilmiş gibi hissettikleri zamandır. Yalnızlık her zaman başkalarının varlığıyla ilgili değildir, daha çok insanların başkalarıyla bağlantı kurabilmesi, başkalarıyla özdeşleşebilmesi ve onlara yakınlık hissetmesi ile ilgilidir. Herhangi bir yaş grubundaki, geçmişteki, ekonomik durumdaki, eğitimsel veya sosyal durumdaki insanları etkiler.

Yalnızlık hisseden kişiler başkalarıyla anlamlı iletişim kurmada zorluk çeker. Fakat bazen insanlar bilinçli bir şekilde tek başına yalnız kalmayı tercih eder ve yalnızlıktan zevk alır. Bu durum boşluk duygusuyla hissedilen yalnızlık duygusundan farklıdır.

Yalnızlık duygusu, istemeden yalnız kalınması sonucu ortaya çıkar. Yalnızlık hisseden kişi terk edilme, dışlanma, depresyon, güvensizlik, umutsuzluk, değersizlik ve kızgınlık duygularına sahiptir. Yalnızlık ruhsal hastalıkların ve özellikle de depresyonun oluşmasında belirleyici bir etkiye sahiptir.

Bu tür yalnızlık çekenlerin bağışıklık sisteminde birtakım işlevsel bozukluklar oluştuğu belirlenmiş. Vücuttaki uçuk virüsü sosyal ilişkileri zayıflayan yalnızlığı tercih eden insanlarda daha sık görüldüğü ve ayrıca strese bağlı yangı, iltihap proteinlerinin daha fazla üretildiği tespit edilmiş. Bu proteinlerin vücutta fazla miktarda üretilmesi kalp ve damar hastalıklarına, Tip 2 diyabete, iltihaplı romatizmaya, kireçlenmeye, Alzheimer’a, aşırı hassasiyet, irade zayıflığı ve kırılganlık gibi psikolojik sorunlara, vücutta işlevsel gerilemeye ve erken yaşlanma gibi birçok rahatsızlığın tetiklenmesine neden olabileceği düşünülüyor.

Yalnızlık hissi bir çeşit kronik stres etkeni ve insan hayatında uzun bir süre sıkıntılı durumlara neden oluyor.

Yalnızlık duygusundan sosyal ortamlara katılarak kurtulabilmek mümkün. Çeşitli kurslara, aktivitelere, etkinliklere, dernek ve kulüp üyeliklerine katılarak yalnızlığı kırabilir. Teknolojik gelişmeler ise bunun tam tersi yönünde gelişme göstermektedir.

Yaş ve artan yalnızlık arasındaki korelasyon üzerine çalışmalar da yapılmıştır. CDC tarafından hazırlanan bir rapor, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde yalnızlık riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, genç yetişkinler de yalnızlık yaşayabilirken, 65 yaş ve üstü yetişkinler bağımsız yaşam, eşlerin/sevdiklerinin ölümü, kronik hastalıklar ve diğer tıbbi sorunlar nedeniyle daha sosyal olarak yalıtılmış ve yalnız olma eğilimindedir.

Yalnızlık yaşamak, yalnız yaşayan, dul kalan, sağlık sorunları olan ve kaynakları ve sosyal desteği sınırlı olan kadınlar için daha yüksek bir risk faktörüdür. CDC ayrıca yalnızlık yaşama riski daha yüksek olabilecek diğer insan gruplarının göçmenler, azınlıklar ve kronik hastalıkları olanlar olduğunu bildirmiştir.

İnsanlarda yalnızlığın bazı belirtileri:
Sosyal etkileşim konusunda utangaç, çekingen veya içine kapanık olmak
Sürekli olarak sosyal ortamlarda mücadele etmek ve başkalarıyla kolayca bağlantı kuramamak
Sık sık ağlamak ve üzgün bir yüz ifadesiyle kendini göstermek
Daha fazla izole olmak ve başkalarına ulaşmak için çaba sarf etmemek
Daha fazla abur cubur yemek
Kötü uyumak ve dinlenmiş hissetmemek
Daha sık hastalanmak ve doktor ziyaretlerini arttırmak

Yalnızlık Duygusundan Nasıl Kurtulurum

1. Başkaları için İyi Şeyler Yapın
Yalnızlığı yönetmenin bir yolu başkaları için iyi şeyler yapmaktır. Bazı örnekler gönüllü olmak, yaşlılara veya hastalara yardım etmek veya huzurevlerinde veya hastanelerde yalnız olan insanları ziyaret etmek olabilir.

2. Gerçek Duygularınızın Farkında Olun
İnsanlar ara sıra yalnızlık nöbetleri yaşarlar. Fazla yalnızlık yaşadığınızı düşünüyorsanız, biraz inisiyatif almanın, birisiyle konuşmanın ve biraz yardım almanın zamanı gelmiş olabilir

3. İnsanlarla Yüz Yüze İletişim Kurun
Birçok insanın sanal olarak veya sosyal medya aracılığıyla iletişim kurduğu bir çağda yaşıyoruz ancak iletişim yalnızca teknoloji yoluyla gerçekleştiğinde çok sayıda gerçek bağlantıyı kaçırırsınız. Öğle yemeğinde bir arkadaşınızla veya iş arkadaşınızla buluşmayı planlamayı deneyin ya da neredeyse ya da telefonla yüz yüze daha fazla şey yapın.

4. Bir Sosyal Gruba Katılın
Sizinle aynı ilgi alanlarını ve hatta aynı mücadeleleri paylaşabilecek insanlarla bağlantı kurmanın birçok yolu vardır. Sanal olarak başlayabilir ancak çoğu yüz yüze grup etkinliklerine yol açar.

5. İyi Sağlığı Koruyun
Doğru beslenerek ve egzersiz yaparak fiziksel sağlığınızı izlediğinizden emin olun. Ayrıca, olumsuz duyguları yöneterek ve herhangi bir sıkıntıya dikkat ederek zihinsel sağlığınıza dikkat edin.

6. Profesyonel Yardım isteyin
Yalnızlık, depresyona veya diğer ciddi zihinsel sağlık koşullarına yol açabilecek ciddi bir durum haline gelebilir. Bir terapistten profesyonel yardım almak faydalı olacaktır. Terapi türleri bireysel, aileveya grup terapisi ayarları olabilir.

Kaynak:
choosingtherapy.com/loneliness/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir